Financial Times: Sjedinjene Države tijekom tjedna ukidaju sankcije Libiji

SJEDINJENE Države će tijekom ovoga tjedna ukinuti ekonomske sankcije Libiji, što će američkim tvrtkama omogućiti ponovno sklapanje ugovora s naftnim kompanijama u toj zemlji, piše u utorak britanski ekonomski list Financial Times.

List, koji se poziva na izjave američkih dužnosnika i američkih diplomatskih izvora, navodi da bi Washington informaciju o ukidanju sankcija nametnutih Tripoliju još 1986. godine, mogao objaviti već u srijedu. Zbog sankcija je od tada svim američkim tvrtkama bila zabranjena trgovina sa Libijom.

No, kako tvrde upućeni izvori, Washington neće istodobno donijeti odluku koju Libijci najviše priželjkuju - brisanje s američkog popisa država koje podupiru terorizam. Takav bi potez, prema mišljenju promatrača što ga prenosi Financial Times, Amerikanci mogli povući nakon predsjedničkih izbor u SAD-u u studenome.

Libijci su okrenuli novu stranicu u odnosima s Amerikancima zahvaljujući iznenadnoj najavi njezinih čelnika ljudi početkom godine o ukidanju svih programa koji se odnose na razvoj oružja za masovno uništenje, nakon tajnih devetomjesečnih pregovora s Londonom i Washingtonom.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više