Financijski analitičar nabrojao što zamjera Mariću: "Mogao je i morao dati jači push"

Screenshot: N1

FINANCIJSKI analitičar Hrvoje Japunčić komentirao je u N1 Studiju uživo ostavku Zdravka Marića. Iako smatra da je u godinama koje je proveo na funkciji mogao napraviti više, Japunčić priznaje kako je bio dobar operativac na čelu Ministarstva financija.

“Što se tiče osobnog segmenta, ne bih o tome spekulirao. Što se tiče profesionalnog, mislim da je više nego korektno vodio javne financije. Žao mi je što u tom vremenu nisu strateške financijske odluke napravljene. Da se išlo s reformama, moglo se i bolje pomoći stanju javnih financija”, kaže Japunčić.

Upitan je li Marić bio najbolji hrvatski ministar financija, Japunčić kaže kako “svako vrijeme nosi svoje zakonitosti”.

“Mislim da je velika većina ministara radila više nego kvalitetno. Ako uspoređujemo statistike, vidimo da je bilo potrebno i da od strane resornih ministara bude ‘poguranca’ reformi, da bi bili bolji u stanju javnih financija u odnosu na druge članice EU”, govori.

Govoreći o novom ministru Marku Primorcu, Japunčić kaže: “Osobno vjerujem da će on imati sedmi i osmi mjesec da sa suradnicima pripremi dva, tri modela razvoja situacije. Mislim da se u tom vremenu mogu i trebaju pokrenuti scenariji za kretanje javih financija. Kako imamo širok spektar faktora neizvjesnosti, bit će to težak posao. Ulaskom u eurozonu, imat ćemo dodatnu podršku ESB-a i EIB-a. Moguće da će određene aktivnosti biti potpomognute i od strane samog EK-a. Bit će i problematike i nekih rješenja uz pomoć podrške iz EU.”

Komentirao Marićev mandat

Što se tiče ocjene Marićevog mandata, kaže da mu je žao što se nije više uhvatio problema javnog duga.

“Meni je žao što u proteklom vremenu nije sveobuhvatnije refinanciran hrvatski javni dug. Mogli smo dobiti dodatno snižavanje troškova kamata. Cijenim porezne reforme, ali činjenica je da mi imamo mnogo problema i da je tu trebalo donijeti više i jače odluke i spustiti ukupne troškove samih dohodaka", kaže.

"Treće područje su investicije. Mislim da je mogao i trebao dati veći ‘push’ i to bi pridonijelo ukupnosti javnih financija i ukupnom stanju naše ekonomije. Bilo je prilika, ali mislim da je kvalitetno održavao sve što se tiče dnevnih operativnih stvari u Ministarstvu financija", kaže.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je došla do limita oporezivanja dohotka i rješenje treba tražiti na drugoj strani, u smanjivanju rashoda.

“Hrvatskoj je nasušna potreba da se snize troškovi rada. Samim time ćemo omogućiti da se veći broj naših ljudi ili onih iz regije vrati i da na taj način riješimo veliki problem radne snage. Posljedično se onda omogućavaju veća sredstva za mirovinski, zdravstveni i socijalni sustav”, zaključuje Japunčić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više