FINANCIJSKI DUŽNOSNICI G7 RAZGOVARAJU O POMOĆI U OBNOVI IRAKA

Financijski dužnosnici sedam najrazvijenijih zemalja svijeta sastali su se u subotu u Washingtonu kako bi razgovarali o obnovi Iraka.



Ministri financija i predsjednici središnjih banaka Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Kanade, Francuske i Japana pokušat će izgladiti nesuglasice oko buduće obnove Iraka.

Iako Irak ishodišno nije trebao biti na dnevnom redu skupine G7, financijski dužnosnici sedam zemalja odlučili su u petak navečer na radnoj večeri da i o tome razgovaraju na sastanku u subotu.

Susret predstavnika zemalja G7 odvija se na rubu proljetnog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji će se također baviti obnovom Iraka. MMF i Svjetska banka razmotrit će i globalne ekonomske izglede, smanjenje siromaštva u svijetu, pomoć zemljama u razvoju te borbu protiv HIV/AIDS-a.

Policija je uspostavila jake mjere osiguranja oko mjesta održavanja sastanka G7 kao i oko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) čije proljetno zasjedanje počinje u podne. Ulice su zatvorene za promet na prostoru nekoliko blokova zgrada oko sjedišta MMF-a i WB u blizini Bijele kuće.

Za sada nema prosvjeda koje su antiglobalisti najavili i za ovo zasjedanje svjetskih financijaša. Osim prosvjeda antiglobalista za subotu su u Washingtonu najavljeni i prosvjedi protiv rata u Iraku, ali i skup potpore američkim snagama u Iraku.

Sjedinjene Države bi željele da proljetni sastanak MMF-a i Svjetske banke rezultira nekom vrsti sporazuma oko obnove Iraka, ali Francuska, Njemačka i Rusija se protive bilo kakvoj potpori obnovi koju ne bi predvodili Ujedinjeni narodi.

Neke zemlje strahuju da će Sjedinjene države upotrijebiti MMF i Svjetsku banku kako bi same vodile obnovu Iraka, dok bi Ujedinjenim narodima zanijekale središnju ulogu u tom poslu.

Američki ministar financija John Snaw rekao je kako bi G7 trebao razgovarati o okvirima za obnovu Iraka, u što bi bio uključen i dogovor o oprostu starih dugova procijenjenih na 127 milijardi dolara, koje Irak duguje velikim dijelom Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder razgovarali su u petak u Sankt Petersburgu o Iraku.

Schroeder je rekao da Ujedinjeni narodi moraju voditi poslijeratnu obnovu Iraka.

To stajalište poduprli su u petak u Washingtonu i ministri financija MMF-ove skupine 24 koja predstavlja zemlje u razvoju.

Predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn i direktor MMF-a Horst Koehler rekli su da su spremni pomoći obnovu Iraka samo ako im to odobre njihovi upravni odbori. Wolfensohn je kazao kako Svjetska banka može davati zajmove samo vladama koje priznaju Ujedinjeni narodi.

(Hina) sl sd

Pročitajte više