Finci najavili raspravu o izlasku iz Eurozone

Foto: Hina

FINSKI parlament će iduće godine raspravljati o izlasku iz Eurozone, potvrdio je danas parlamentarni dužnosnik nakon što su građani prikupili 50,000 potpisa u peticiji koja vladu prisiljava da razmotri takav scenarij.

"Potpise ćemo provjeravati s početkom iduće godine i parlamentarna rasprava će se održati u mjesecima koji slijede," rekla je Maija-Leena Paavola koja pomaže u postupku donošenja zakona.

Peticija je već postigla cilj, ali će ostati otvorena do sredine siječnja, a traži građanski referendum o izlasku iz Eurozone koji se može provesti tek nakon odobrenja parlamenta.

Usprkos inicijativi, ovomjesečna Eurobarometer anketa pokazuje da 64 posto Finaca podržava  zajedničku valutu, podrška je u istom razdoblju prošle godine iznosila 69 posto.

Finska je u trećoj godini stagnacije i trenutačno je ekonomski najslabija članica Eurozone, podaci iz trećeg kvartala su lošiji od grčkih.

Pojedini Finci misle da bi se izgledi zemlje popravili u slučaju povratka markke i vraćanja monetarnog suvereniteta koji omogućuje određivanje kamatnih stopa ili ciljanu politiku tiskanja novca kakvu provodi susjedna Švedska. Markka bi mogla devalvirati u odnosnu na euro i utjecati na konkurentnost finskog izvoza.

"Od 2008. godine švedska ekonomija je porasla za osam posto, dok je naša pala za 6 posto," rekao je Paavo Vayrynen, finski europarlamentarac koji je pokrenuo inicijativu.

"Sada je dobro vrijeme da pokrenemo širu raspravu trebamo li ostati unutar Eurozone ili ne," ocijenio je taj politički veteran iz Stranke centra poznat po protivljenju dubljim europskim integracijama, piše Reuters.

Pročitajte više