Finski tenor Peter Lindroos poginuo u prometnoj nesreći

GLASOVITI finski tenor Peter Lindroos smrtno je stradao u 59. godini u prometnoj nesreći do koje je došlo u ponedjeljak u Švedskoj, doznaje se u četvrtak iz službenog izvora.

Lindroosov 18-mjesečni sin umro je u bolnici od posljedica nesreće, dok je njegova supruga, švedskog podrijetla, pala u komu, a četverogodišnja kći je u kritičnom stanju.

Automobil Petera Lindroosa zaletio se u kamion nedaleko od Goeteborga, na jugozapadu Švedske.

Outi Kaehkoenen, ravnateljica Opere na Sibeliusovoj akademiji na kojoj je Lindroos držao nastavu, izrazila je žaljenje zbog "velikog gubitka" nastalog smrću tenora.

Peter Lindroos, orguljaš, a kasnije i pjevač na Sibeliusovoj akademiji, počeo je karijeru tenora u finskoj Državnoj operi 1967., a nastavio ju je u Goeteborgu i u Kraljevskom kazalištu u Kopenhagenu od 1971. do 1985. godine.

U 1970-im i 1980-im osvojio je publiku u Beču, Muenchenu i Hamburgu u ulozi Rodolfa u operi "La Boheme", Cavaradossija u "Tosci" i Don Josea u "Carmen".

S tridesetak velikih uloga na svojem repertoaru, nastupao je i u milanskoj Scali i u londonskom Covent Gardenu.

Prema riječima Kaehkoenen, finske operne dive, Peter Lindroos imao je boju glasa "tipičnog talijanskog tenora". Ostvario je "veliku međunarodnu karijeru nastupajući na najvećim svjetskim pozornicama", kazala je bivša Lindroosova partnerica koja je tumačila ulogu Gilde u "Rigolettu" uz tenora koji je nastupao kao Vojvoda.

Nakon što se povukao s pozornice, Lindroos je od 1995. poučavao na Sibeliusovoj akademiji.

Pročitajte više