Firma Pavla Vujnovca ima veće prihode od Fortenove i Ine

Foto: PIXSELL/Goran Stanzl

PRVI put najmoćnija kompanija u Hrvatskoj je Energia naturalis, na čijem je čelu Pavao Vujnovac. Ta kompanija u 2021. godini podigla je prihode za 3.3 puta. Dosad su najveće konsolidirane prihode ostvarivali samo Ina i Agrokor, odnosno Fortenova. Takav rast ponajviše je zasnovan na rastu cijena plina, piše magazin Lider.

Temeljna i najveća pojedinačna tvrtka, Prvo plinarsko društvo, više je nego udvostručilo prihode. No grupacija Pavla Vujnovca brzo se razvija i u drugim područjima – od željezničkog transporta i ICT-a do poljoprivrede. Osim toga, u konsolidirani prihod od 37.1 milijarde kuna nisu uračunani doprinosi tvrtki koje Vujnovac dodatno kontrolira izvan grupacije Enna. Riječ je, prije svega, o njegovu osobnom udjelu u Fortenovi (30-ak posto), u Pevexu je najveći dioničar (36.62 posto), vlasnički kontrolira i Luku Ploče.

Vujnovac ima i kutinsku Petrokemiju gdje PPD putem zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva zajedno s Inom drži većinski paket dionica. S obzirom na to da Vujnovac stalno ističe da je nisko zadužen, moglo bi se očekivati da u budućnosti učvrsti suvereno vodeće mjesto na hrvatskome poslovnome pijedestalu, dodaje Lider.

Znatan porast zabilježila je i Fortenova, više od 64 posto, za što je glavni razlog Mercatorov povratak u okrilje kompanije, navodi Lider, pa tako i u konsolidirane rezultate. Prošlogodišnji Mercatorov ​prihod veći od devet milijardi kuna itekako je nadoknadio prodaju segmenta zamrznute hrane i nešto više od milijarde kuna prošlogodišnjeg prihoda Ledo plusa.

Pročitajte više