Fischer: Afganistan bi na konferenciji u Bberlinu mogao dobiti 9 milijardi dolara

NA MEĐUNARODNOJ donatorskoj konferenciji o Afganistanu, koja će početi u srijedu u Berlinu, bit će odobrena svota u iznosu od 9 milijardi dolara namijenjena pomoći toj zemlji, izjavio je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Istu je informaciju u intervjuu za tv-ZDF potvrdila i pomoćnica njemačkog ministra za razvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul. Ona je kazala kako je ta svota namijenjena predstojećem trogodišnjem razdoblju, te da se Kabul nada kako bi za 2005. mogla biti odobrena svota od 4,5 milijardi dolara. Takva predviđanja iznijela je i Wieczorek-Zeul, no američki dužnosnici smatraju da je za predstojeću godinu na raspolaganju maksimalna svota u iznosu od 3 milijarde dolara.

Privremena afganistanska vlada lobira za ukupnu svotu od 28 milijardi dolara.

Dvodnevnoj konferenciji koja će se održati u berlinskom hotelu Intercontinental prisustovat će afganistanski predsjednik Hamid Karzai i 700 izaslanika iz 60 zemalja i organizacija. Među ostalima konferenciji će prisustvovati glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i američki državni tajnik Colin Powell, a sastanak će otvoriti njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Konferenciju u Berlinu obilježit će nezapamćene mjere sigurnosti.

Većina svjetskih političara, poput Powella, Karzaija i ostalih najviših dužnosnika, odsjest će u hotelu Intercontinental u kojemu su, nakon nedavnih bombaških napada u Madridu, poduzete do sada nezapamćene mjere sigurnosti. Na dužnosti će u srijedu i četvrtak biti 2.500 pripadnika snaga sigurnosti.

Pročitajte više