Fischer: Hrvatska može biti sigurna u potporu Austrije

HRVATSKA na svom putu u Europsku uniju može biti uvjerena u punu potporu Austrije, koja se zalaže da pregovori oko članstva počnu sljedeće godine, ali i da se vode stručno, rekao je u srijedu u Zagrebu austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Fischer je to rekao u izjavi za novinare nakon razgovora s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, na čiji poziv boravi u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će se još sastati s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

"Predsjednik Mesić, ali i cjelokupno stanovništvo Hrvatske, mogu biti uvjereni da će Austrija dati punu podršku Hrvatskoj na putu u EU i zalaže se za to da pregovori počnu sljedeće godine, ali i da se oni vode stručno, kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi za Hrvatsku", rekao je Fischer u zajedničkoj izjavi za novinare s Mesićem.

Što se bilateralnih odnosa tiče, Fischer i Mesić ustanovili su da se oni oduvijek zasnivaju na europskom, prijateljskom duhu, najavivši to i ubuduće. Fischer je podsjetio kako značajan dio stranih ulaganja u Hrvatsku dolazi iz Austrije, "što je dobro za obje zemlje".

Austrijski je predsjednik pozdravio praksu da se posljednjih godina redovito susreću predsjednici srednjoeuropskih zemalja i izrazio uvjerenje kako će činjenica da će domaćin tog sastanka iduće godine biti Hrvatska imati veliku važnost iz perspektive hrvatskog pridruživanja EU-u.

Stjepan Mesić pred novinarima je izrazio veliko zadovoljstvo razgovorima, naglasivši kako već sama činjenica da je austrijski predsjednik odabrao Hrvatsku za jedan od prvih službenih posjeta inozemstvu od preuzimanja dužnosti "pokazuje postignutu kvalitetu naših odnosa", iako postoji još prostora za napredak.

"Austrija i Hrvatska zemljopisno nisu susjedi, ali imamo u punom smislu dobrosusjedske odnose", kazao je Mesić. Hrvatski je predsjednik istodobno izrazio želju da se austrijsko tlo ubuduće ne koristi za unutarhrvatske probleme i da se prilikom obilježavanja godišnjica stradanja u 2. svjetskom ratu ne navlače odore i ističe znakovlje snaga koje nisu bile antifašističke.

Hrvatski predsjednik spomenuo je i gradišćanske Hrvate, rekavši kako ih smatra važnim čimbenikom dobrih odnosa dviju zemalja.

"Mi smo sasvim zadovoljni statusom hrvatske manjine u Austriji, koja je u punom smislu most suradnje naših dviju zemalja", rekao je predsjednik Mesić, potkrijepivši to stajalištem kako su oni "lojalni građani Austrije, ali i svjesni svojih hrvatskih korijena".

Mesić se Fischeru zahvalio na ponovljenoj potpori Austrije na putu približavanja Hrvatske EU-u, kao i na podršci koja je iz Beča stizala u trenucima kad je Hrvatska ostvarivala državnu samostalnost, te izrazio želju za što češćim održavanjem susreta hrvatskog i austrijskog predsjednika, jer smatra da će to pridonijeti daljnjem razvoju odnosa dviju zemalja.

Nakon susreta sa Sanaderom i Šeksom, austrijski će se predsjednik večeras zrakoplovom vratiti u Beč.

Pročitajte više