Fischer: Njemačka će se zalagati za odluku o davanju statusa kandidata Hrvatskoj

NJEMAČKA će se energično zalagati da se Hrvatskoj odobri status zemlje kandidata za članstvo u EU na predstojećem summitu u Bruxellesu, s kojega Hrvatska nestrpljivo očekuje pozitivnu odluku, rekli su u utorak u Zagrebu hrvatski i njemački ministar vanjskih poslova, Miomir Žužul i Joschka Fischer.

"Ne bi bilo mudro govoriti u detalje prije nego što Europsko vijeće obznani odluku, ali mogu reći kakva će biti njemačka pozicija. Mi ćemo se energično zalagati da se donese pozitivna odluka, a hoće li ona biti donesena, odlučit će Vijeće", rekao je Fischer u zajedničkoj izjavi za novinare, nakon sastanka s ministrom Žužulom u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Njemački ministar rekao je kako će se moguća pozitivna odluka Europskog vijeća temeljiti na ostvarenom velikom napretku Hrvatske, ali će na njezino donošenje utjecati i posljedice koje bi ona imala za cijelu regiju u kojoj je, kako je istaknuo Fischer, Hrvatska faktor stabilnosti i predvodnik u procesu približavanja EU.

Uvjeti koje za davanje statusa kandidata nekoj zemlji postavlja EU poznati su, političke su prirode i odnose se na prava manjina, povratak izbjeglica, razvoj demokracije i suradnju s Haškim sudom, podsjetio je Fischer. "Kad se ti uvjeti ispune onda se toj zemlji daje status kandidata za punopravno članstvo i to se sada događa s Hrvatskom", rekao je njemački ministar.

Fischer je rekao kako duže vrijeme nije bio u Zagrebu, ali je pri svakom dosadašnjem posjetu primijetio velik napredak u Zagrebu i Hrvatskoj, koji se ogleda i u pozitivnim ocjenama glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte i u pozitivnom avisu Europske komisije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izrazio je zadovoljstvo što će osvjedočeni prijatelj Hrvatske i "jedan od najuglednijih europskih i svjetskih diplomata" danas govoriti na skupu u povodu Dana hrvatske diplomacije.

Ministar Žužul novinarima je rekao kako je današnji sastanak dio redovne komunikacije između Zagreba i Berlina te da je na njemu izvijestio Joschku Fischera o posljednjim vanjskopolitičkim aktivnostima Hrvatske, osobito onima u regiji.

"Razgovarali smo i o predstojećem summitu EU 17. i 18. lipnja, koji za Hrvatsku predstavlja velik datum, koji očekuje s nestrpljenjem, ali i uvjerenjem da će odluka Europskog vijeća slijediti odluku Komisije, odnosno da će biti pozitivna za Hrvatsku", rekao je Žužul, dodavši kako se nada da će na summitu Njemačka, kao i dosad, pružiti čvrstu podršku Hrvatskoj.

Obojici ministara postavljeno je pitanje hoće li spor oko ribolovno-ekološke zone koju je Hrvatska proglasila u Jadranu, utjecati na daljnji razvoja odnosa Hrvatske i Europske unije.

Joschka Fischer je odgovorio kako to nije jedini spor koji je postojao, ili još postoji u Europskoj uniji, nego je bilo i mnogo težih, koji su na kraju riješeni dogovorom. "Zato se može očekivati da će i to pitanje između Hrvatske i Slovenije biti riješeno na isti način", rekao je njemački ministar.

Ministar Žužul ocijenio je kako i nije riječ o sporu, nego o jednom od otvorenih pitanja između Hrvatske, Slovenije i Italije oko buduće provedbe ribolovno-ekološke zone, te ustvrdio kako će se ono riješiti dogovorom, "kako se problemi među prijateljima i rješavaju".

Zbog toga je Hrvatska i predložila da se 4. lipnja nastave razgovori između Hrvatske, Italije i Europske komisije, rekao je Žužul, te izrazio nadu da će se tako pronaći rješenje, koje će "omogućiti Italiji i Sloveniji da, kao i dosad, principijelno podržavaju Hrvatsku".

Na novinarsko pitanje hoće li Njemačka na summitu EU osim davanja statusa kandidata Hrvatskoj, podržati i konkretan datum za otvaranje pregovora, Fischer je rekao kako će njegova zemlja i u pogledu toga imati "pozitivno stajalište".

"No, mislim da je važnije da Njemačka na Europskom vijeću govori u tom smislu, nego da ja o tome sada nešto pričam", rekao je na kraju zajedničke izjave za novinare njemački ministar vanjskih poslova.

Pročitajte više