Fischer pozvao Bukurešt da "pojača napore" za ulazak u EU

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer pozvao je Rumunjsku da "pojača napore" unutar plana o ulasku u EU 2007., ustvrdivši kako njegova zemlja "podržava te rokove".

"Mi nismo izmijenili svoje stajalište" glede ulaska Rumunjske u EU, "mi želimo da se rokovi poštuju" i da "cilj 2007. bude dostignut", izjavio je Fischer na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Mirceom Geoanom koji je u posjetu Berlinu.

No za to će presudan biti "politički napredak" koji ostvari Bukurešt, dodao je Fischer, pozvavši Rumunjsku da "pojača napore".

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox nedavno je uputio "ozbiljan poziv na akciju" Rumunjskoj, čiji se pregovori o pristupu EU trebaju završiti do kraja ove godine i podsjetio kako parlament treba dati odobrenje na potpis sporazuma o integraciji.

Rumunjski ministar izjavio je kako je njegova "vlada svjesna kako još treba ostvariti napredak" na putu prema ulasku, osobito u području borbe protiv korupcije i kvalitete javnih službi.

Pročitajte više