Fischer "uvjeren" u zajedničko stajalište EU oko rezolucije 1441

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izrazio je ´uvjerenje´ da će šefovi država i vlada Europske unije, koji će se navečer sastati na izvanrednom summitu u Bruxellesu, postići ´zajedničko stajalište´ oko Iraka ´na temelju rezolucije 1441´ Ujedinjenih naroda.

´Već smo jednom uspjeli postići´ zajedničko stajalište, na sastanku šefova diplomacije EU 27. siječnja i uspjet ćemo ponovo ´budemo li poštivali načelo metode´ zajednice, kazao je Fischer.

Njemačka se ´uvijek trudila raditi poštujući metode zajednice i tako će i nastaviti´, rekao je Fischer po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova koji prethodi summitu.

´Dobar kompromis´ imat ćemo budu li i drugi tako radili, rekao je on ciljajući Madrid i London.

Španjolska i Britanija srušile su, naime, minimalni kompromis EU od 27. siječnja jer su tri dana poslije odaslale pismo potpore politici američkog predsjednika Gerogea W. Busha u vezi iračke krize. Pismo je potpisalo osmero šefova država i vlada od 25 aktualnih i skorih članica EU.

Francuska i Britanija su uz Rusiju, SAD i Kinu stalne članice VS, a Njemačka i Španjolska također su trenutačno u tom tijelu. Zajedničkom deklaracijom, koju je podupro i Peking, Pariz, Berlin i Moskva izjasnili su se za diplomatski put i jačanje inspekcija UN-a za oružje i za rat kao ´krajnju´ opciju.

Pročitajte više