Fischler: EU treba imati "Plan b" za Tursku

EUROPSKA unija trebala bi imati "plan B", kao alternativu za otvaranje pristupnih pregovora s Turskom, rekao je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ribarstvo Franz Fischler.

U pismu na devet stranica, koje je poslao 29-orici članova Komisije, Fischler je oštro kritizirao pristup EU-a prema mogućnosti turskog članstva, jedne od najtežih odluka s kojima se dosad suočila Unija, objavio je u petak Financial Times.

"Ostaju sumnje u dugoročne sekularističke i demokratske vjerodajnice Turske. Moglo bi doći do fundamentalističke reakcije", kaže Fischler.

Zbog takve opasnosti, Fischler predlaže "plan B, koji bi ponudio najbolji način za pomoć Turskoj u nastavku reformskog procesa poput specijalnog partnerstva".

Očekuje se da će Europska komisija 6. listopada preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Turskom, a odluku će donijeti šefovi država ili vlada 25 zemalja članica na summitu u prosincu. Svi dosadašnji pregovori završavali su članstvom u Uniji. Mnogi dužnosnici u EU smatraju da će pregovori s Turskom trajati dugo, a 2015. spominje se kao godina mogućeg ulaska.

Unutar Europske komisije sve je jače razilaženje u pogledu Turske. Najmanje šest od 24 povjerenika izražavaju zabrinutost u pogledu turskog članstva, navodi Financial Times.

Fischler je u pismu naveo da bi prema postojećim pravilima, Turska svake godine dobivala oko 11,3 milijarde eura poljoprivrednih subvencija. "Godišnji trošak za proračun EU-a u tom bi slučaju samo u poljoprivrednom sektoru bio veći nego za svih 10 novih članica", koje su u EU ušle ove godine.

Drugi dužnosnici kažu da je takva argumentacija besmislena, jer će EU imati novi proračun kada Turska postane članicom.

Zagovornici turskog ulaska u članstvo, kažu da bi se time poslao jasan signal islamskom svijetu, pojačale obrambene sposobnosti EU-a i povećala sigurnost opskrbe energijom.

(Hina) xsv ydgk

Pročitajte više