Fitelars ustrajao da Dubrovnik nije bio legitimni vojni cilj

BIVŠI nizozemski veleposlanik u Beogradu Johanes Fitelars ustrajao je u srijedu, na haškom suđenju generalu JNA Pavlu Strugaru, na stajalištu da u dubrovačkom Starom gradu nije bilo hrvatskih snaga, unatoč pokušaju obrane da dokaže suprotno.

"Nismo vidjeli nikakvu vojnu aktivnost", rekao je Fitelars tijekom protuspitivanja u kojem je Strugarova obrana nastojala dokazati da se radi o pristranom svjedoku.

Veleposlanik Fitelars je s drugim europskim veleposlanicima u Beogradu 29. listopada 1991. godine posjetio Dubrovnik i tada su mu predstavnici JNA tvrdili da njihove snage ne granatiraju Dubrovnik, već samo odgovaraju na provokacije hrvatskih neregularnih snaga.

"Jeste li pitali gdje su bili hrvatski položaji ili vas to uopće nije zanimalo?", pitao je branitelj. "Nismo ništa vidjeli pa nismo imali razloga ni pitati", odgovorio je svjedok.

Europski su diplomati u jesen 1991. bezuspješno pozivali vrh tadašnje JNA da prekine s granatiranjem i opsadom Dubrovnika.

Fitelars je ponovio kako je u ime tadašnje Europske zajednice (EZ) koncem listopada 1991. najvišim zapovjednicima JNA više puta prenio zabrinutost zbog neopravdanog granatiranja Dubrovnika kojeg je UNESCO-a proglasio dijelom svjetske kulturne baštine.

Fitelars je ponovio da ni ministar obrane SFRJ Veljko Kadijević ni njegov zamjenik Stane Brovet nisu reagirali na tu zabrinutost te su tvrdili da jedino odgovaraju na hrvatske provokacije, baš kao što je to tada tvrdio admiral Miodrag Jokić.

Jokića je Haški sud 18. ožujka ove godine nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora na temelju priznanja krivnje za granatiranje Dubrovnika, a svjedočio je na suđenju Strugaru, koji je zapovijedao svim snagama JNA angažiranim u "dubrovačkoj operacaji".

Pročitajte više