Fizičar Tadić: Rusija je u dvije godine 31 put najavila da će početi nuklearni rat

Screenshot: HTV/HRT

Politički analitičar Branko Caratan i nuklearni fizičar Tonči Tadić komentirali su na HTV-u najave služenja vojnog roka u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije, ubrzano naoružavanje, proxy ratove koji se vode u svijetu i napetosti između velikih sila.

Caratan je objasnio kako je hladni rat pojam koji je nastao tijekom tzv. blokovske politike. Na jednoj strani bio je zapadni blok na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na drugoj strani istočni blok na čelu sa Sovjetskim Savezom. Glavne sile nisu međusobno ratovale, ali njihovi saveznici jesu.

"Druga karakteristika tog starog hladnog rata je bila, kad pogledamo unazad, da se trebalo bojati da će doći do globalne nuklearne konfrontacije. Tu su padali i sporazumi i dogovori od Kubanske krize do potpisivanja sporazuma o neširenju atomskog oružja. Danas tih sporazuma više nema i postoji realna opasnost da glavne sile ulaze eventualno i međusobno u direktne konflikte", naveo je Caratan. 

Tadić: U hladnom ratu nijedna supersila nije mahala oružjem

Tadić smatra kako ne postoje opasnosti od nuklearnog konflikta. "Dakle, kad znaš da će ti onaj drugi uzvratiti punom snagom, onda niti ne počinješ. Zato mi je jako smiješna teza pojedinih putinofila u Europi i u Hrvatskoj, da se može voditi ograničeni nuklearni rat s jednom nuklearnom bombom, pa ćemo vidjeti. To nikad ne završava samo s jednom bombom, nego s kompletnim arsenalom", istaknuo je.

Tvrdi da Putin to zna i podsjeća kako je Rusija u protekle dvije godine imala 31 najavu da će početi nuklearni rat. "I u onom hladnom ratu nikad nijedna od supersila nije mahala nuklearnim oružjem, nego su uvijek nastojale smanjiti te tenzije i bilo im je nepotrebno naglašavati da imaju nuklearni arsenal, jer se to znalo", rekao je. 

"Ono što je unikum u ovom ratu je to da jedna nuklearna sila, stalna članice Vijeća sigurnosti, maše svojim nuklearnim arsenalom. To se nikad prije nije dogodilo", nastavio je. Osvrnuo se i na potencijalni rat između Pakistana i Irana. 

Caratan: Europa je sad u lošijoj poziciji

Tadić je uvjeren da nuklearne sile nikada međusobno ne ratuju. "Da je Ukrajina zadržala samo jednu bojevu glavu - rata u Ukrajini uopće ne bi bilo", napomenuo je. Caratan je poručio kako su Amerikanci početkom rata u Ukrajini došli u bolju ekonomsku situaciju, jer je Rusija istisnuta iz energetskog tržišta u Europi.

Caratan je naglasio kako države Europske unije sada kupuju skuplje energente i to na kompliciraniji način. "Europa je sada u jednoj lošijoj poziciji i sve zemlje moraju povećati trošak za naoružanje. Veliki dio svog oružja su poslale Ukrajini, stoga moraju kupiti novo oružje. Treba se pripremiti za rat. Sve zemlje govore o uvođenju vojnog roka", nastavio je. 

Tadić je kazao kako svake godine tri velike sile - NATO, Rusija i Kina - vježbaju s bojevim glavama, jer je to najbolji način odvraćanja od nuklearnog rata. Na Zapadu postoje tri stepenice do lansiranja nuklearnog oružja, a u Rusiji postoje čak i četiri stepenice, jer postoji procedura i pisane naredbe, objasnio je. 

Caratan: Trump bi okončao rat u Ukrajini

Podsjetio je da se Ukrajina odrekla nuklearnog oružja, a za uzvrat je dobila rat. Iz toga proizlazi da je nuklearni arsenal jamstvo sigurnosti. Komentirao je mogućnost da za deset godina u svijetu dvadesetak zemalja postanu nuklearne sile.

"I to je zabrinjavajuće", poručio je Tadić. Caratan je komentirao mogućnost da se Trump vrati na vlast. Vjeruje kako bi Trump okončao rat u Ukrajini, ali i pojačao napetosti s Kinom, što bi bila veća opasnost za svjetsku ekonomiju.

Dodao je kako u svijetu trenutno postoje dva jaka lidera, Putin i Trump, a Europa nažalost nema tog lidera. Macrona percipira kao jedinog lidera u Europi. Tadić je zaključio kako on ne vjeruje da će Trump zaustaviti rat, jedino da pristane na sve Putinove zahtjeve. 

Pročitajte više