Fizička aktivnost može utjecati i na moždanu aktivnost

DOBRA fizička aktivnost može imati pozitivan učinak i na aktivnosti mozga, pokazalo je novo istraživanje provedno na starijim osobama.

Prema tom istraživanju, veća razina fizičke aktivnosti povezuje se s boljim mentalnim sposobnostima, a ti rezultati ističu važnost dobre fizičke forme.

"Fizički treninizi mogu pojačati aktivnosti mozga i mentalne funkcije", kazao je dr. Arthur F. Kramer s instituta Beckman sveučilišta u Illinoisu.

"Kada govorimo o povećanoj fizičkoj aktivnosti ne govorimo o tome da počnete trčati maraton, nego da nekoliko puta na tjedan prijeđete nekoliko kilometara", dodao je.

Više istraživanja provedenih na životinjama pokazalo je da aerobni trening pozitivno utječe na mozak, poboljšava protok krvi u mozgu i potiče stvaranje novih neurona. Ta istraživanja na životinjama nisu međutim mogla pokazati kako fizička aktivnost utječe na ljudski mozak.

Kramer i njegovi kolege sada su otkrili da fizička aktivnost dobro utječe i na mozak ljudi. Oni su proveli dva istraživanja u kojima je sudjelovala 41 starija osoba. Sudionici istraživanja nisu pokazivali znakove demencije, a ispitana je njihova fizička aktivnost. Tijekom ispitivanja, sudionicima je mjerena i moždana aktivnost.

Rezultati istraživanja pokazali su da su starije osobe koje su imale visoku razinu fizičke aktivnosti pokazale i veću moždanu aktivnosti.

Sudionici su nasumce bili određeni u jednu od dvije skupine. Prva skupina vježbala je vježbe rastezanja nekoliko puta na tjedan, dok se druga skupina fokusirala na aerobične aktivnosti poput, na primjer, hodanja.

Na kraju šestomjesečnog programa, starije odrasle skupine u aerobičnoj skupini poboljšale su kardiovaskularno stanje. Osim toga povećala se i njihova aktivnost mozga, pogotovo u područjima koja se povezuju s pažnjom.

Za razliku od toga kod onih sudionika koji su bili dio skupine koja se bavila vježbama rastezanja, nije primjećena bitnija promjena u moždanim aktivnostima.

(Hina) xnab ydgk

Pročitajte više