Florence Hartmann nema novca za odvjetnika

BIVŠA glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann odbila se danas, pred Haškim tribunalom,  izjasniti o krivnji o optužbi za nepoštivanje suda u kojoj stoji da je objavljivala povjerljive informacije sa suđenja Slobodanu Miloševiću te time izrazila svoje nepoštovanje tog suda. 

Problem u financijama

Hartmann je, naime, od 1999. do 2006. godine bila glasnogovornica glavne tužiteljice Carle del Ponte, a u optužnici stoji kako je Hartmann u svojoj knjizi "Mir i kazna", objavljenoj 2007., kao i u autorskom tekstu "Skriveni ključni dokumenti o genocidu", objavljenom u siječnju ove godine, iznijela dvije tajne odluke Žalbenog vijeća. Riječ je odlukama koje su u "slučaju Milošević" donijete 20. rujna 2005. i 6. travnja 2006.

Odvjetnik William Bourdon objasnio je kako se njegova klijentica ne može u ovom trenutku izjasniti o krivnji budući da je problem u činjenici da on, kao njen branitelj, ne zna hoće li i ubuduće moći zastupati bivšu glasnogovornicu tužiteljstva zbog njenog financijskog stanja. Podsjetimo, Hartmann je prije više od mjesec dana zatražila od Haaškoga suda da plati troškove njezina odvjetnika što je sud privremeno odobrio, ali konačnu odluku o tome još nije donio.

Ne razumije, ali uvažava

Predsjedavajući sudskog vijeća sudac Carmel Agius kazao je nakon svega da ne može naći poveznicu između financijskog stanja Hartmann i izjašnjavanja optužene o krivnji, no ipak je to na koncu uvažio. Nova rasprava na kojoj će se Hartmann morati izjasniti o krivnji bit će, najvjerojatnije, održana za 15 dana.  

M.M.
Foto: Index

Pročitajte više