Fokus objavio svoj plan obnove Zagreba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK Fokusa Dario Zurovec usprotivio se planiranom Zakonu o obnovi Zagreba koji je danas poslan u drugo čitanje. Zurovec smatra da porezni obveznici ne bi trebali financirati obnovu privatnih stanova u centru Zagreba.

Kako je najavio prije nekoliko dana Zurovec, danas je Fokus objavio svoj plan obnove Zagreba.

"Prijedlozi stranke FOKUS za obnovu oštećenih nekretnina u potresu", naslov je objave na stranici Fokusa na Facebooku.

"Stranka FOKUS je na Markovom trgu održala konferenciju za medije na temu zakona o obnovi objekata oštećenih u potresu. Tom prilikom predstavili smo probleme koji se tiču predloženog zakona, ali i ponudili vlastite prijedloge rješenja.

Osim što postojeći model financiranja gdje država plaća 60%, grad ili županija 20%, a vlasnici nekretnina samo 20% troška obnove konstrukcije, postoji još cijeli niz problema koje je potrebno riješiti poput neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, pretjeranih zahtjeva konzervatora, ali i činjenice da je upitno ima li Grad Zagreb financijski kapacitet osigurati vlastitih 20% sredstava. Ukoliko se takvi problemi ne riješe sada, ovi deseci milijarda kuna će u budućnosti opet rezultirati neodržavanjem zgrada, a s obzirom da će ljudi opet očekivati da će se u slučaju neke nove katastrofe opet za obnovu pobrinuti država novcem poreznih obveznika, nitko više neće biti motiviran plaćati osiguranje", objavili su.

Kažu da će Zagreb morati izdvojiti gotovo cijeli godišnji proračun.

"Prema državnim procjenama, obnova oštećenih nekretnina je procijenjena na trošak od 42 milijarde kuna za centralnu državu, a kada na to dodamo i još preko 10 milijardi kuna koje će morati platiti Grad Zagreb, dolazimo do zapanjujućih brojki. Grad Zagreb će morati izdvojiti otprilike cijeli jednogodišnji proračun grada, a država iznos koji je jednak zbroju svih isplaćenih mirovina u jednoj godini u Hrvatskoj, a sličan iznosu dvogodišnjih troškova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za sve stanovnike u Hrvatskoj", pišu.

Dva modela obnove

Predložili su dva modela

"Stoga stranka FOKUS stoga predlaže 2 modela obnove oštećenih objekata u privatnom vlasništvu koji bi uključivali veću odgovornost vlasnika, ali i solidarnost države, grada i građana, a vlasnici nekretnina bi morali odabrati isti model za cijeli objekt s natpolovičnom većinom prema kvadratima vlasništva", pišu.

Prvi model

"Prvi model je beskamatni kredit HBOR-a gdje bi država osigurala da se za svaki objekt u tom modelu obnove isplati beskamatni kredit bez obzira je li kreditno sposoban, dok bi nekretnina služila kao kolateral. Kredit bi mogao biti na period od maksimalno 30 godina, a u trajanju otplate kredita bi se omogućila dva moratorija po 6 mjeseci uz opravdani razlog. Također, država bi se odrekla PDV-a na način da bi se prema plaćenim računima za iznos PDV-a umanjilo dugovanje po kreditu. Na taj način se već samo kroz oprost PDV-a trošak umanjuje za 20%, a dodatno se trošak obnove umanjuje i kroz oslobađanje kamate stoga se može reći da bi barem trećina obnove bila solidarno financirana od strane poreznih obveznika", objasnili su prvi model.

Drugi model

"Drugi model koji predlaže stranka FOKUS je osnivanje novog pravnog subjekta Društvo stanara. Svi vlasnici objekata koji se natpolovičnom većinom odluče za ovaj model bi u taj pravni subjekt – Društvo stanara unijeli svoje nekretnine i prema površini koju unose ostvarili suvlasničke udjele u društvu. Na taj način bi Društvo stanara imalo dovoljno veliku imovinu i priljev novaca kroz pričuvu (koja se treba povećati) da bi se moglo zadužiti po vrlo povoljnim uvjetima bilo kreditom bilo izdanjem obveznica. U slučaju da se odluči na izdanje obveznica, tada se obveznice mogu ponuditi i građanima na otkup kako bi svi građani koji to žele mogli pokazati dodatnu solidarnost dobrovoljno, a ne prisilno kroz poreze, a oni građani koji žele ići korak dalje bi mogli potom i oprostiti taj dio duga u iznosu obveznica koje su kupili. Društvu stanara bi se omogućilo da na zgradama koje se obnavljaju, tj. konstrukcijski jačaju se napravi nivelacija ukoliko pored te zgrade postoji viša zgrada, a za dodatne stanove koji bi se tom prilikom izgradili bi se kroz prodaju ostvario prihod kojim bi se umanjio ukupan dug, a time i dug svakog vlasnika. U ovom modelu bi gradska skupština Grada Zagreba imala i opciju odlučiti o (su)financiranju kamate na dug Društvu stanara", objasnili su.

Pa su opisali koja je, kako smatraju, prednost ovakvog modela.

"Prednost ovakvog modela financiranja je dijeljenje rizika među vlasnicima nekretnina, a time i postizanje niskih kamata na dug, uz potencijal za značajno umanjenje zaduženja kroz prodaju dodatno izgrađenih stanova te kroz eventualni oprost dijela duga ukoliko se građani koji kupe obveznice odluče solidarizirati. Dodatno, ako gradska skupština tako odluči, dug se može dodatno umanjiti kroz otplatu kamate od strane poreznih obveznika grada Zagreba. I u ovom modelu bi bilo moguće oslobođenje PDV-a na način da bi država vršila povrat plaćenog PDV-a Društvu stanara i time umanjila troškove dodatnih 20%. Dakle ovim modelom bi se trošak investicije umanjio od 20% do potencijalno i 50% u slučaju velike solidarnosti građana te gradske skupštine", pišu.

Kažu da oba modela isključuju ulazak države u vlasništvo

"Bitno je naglasiti da oba modela isključuju ulazak države u vlasništvo nekretnina i isključuju državu iz procesa nabave prilikom obnove što štiti imovinska prava vlasnika i istovremeno ukida prostor za korupciju i pljačku. Kroz oslobođenje PDV-a se dodatno umanjuju troškovi obnove pa se ostvaruju značajne uštede na obnovi od strane vlasnika stanova dok se i značajno manje ide na teret poreznih obveznika uz istovremeno pravo uvođenje opcije za dobrovoljno solidarno financiranje obnove od strane građana, umjesto prisilnog koje je zamišljeno kroz trenutni zakon.

Također, mišljenja smo da nije u redu da o ovom zakonu glasaju i saborski zastupnici koji u svom vlasništvu imaju oštećene nekretnine jer su u sukobu interesa", pišu.

Pročitajte više