Forbes objavio listu najplaćenijih YouTube zvijezda. Prvi je 7-godišnji dječak

Foto: YouTube screenshot

MAGAZIN Forbes napravio je i listu 10 najbolje plaćenih YouTube zvijezda za 2018. godinu. 

Forbesove procjene zarade YouTubera obuhvatile su razdoblje od 1. lipnja 2017. do 1. lipnja 2018. godine. Procjene zarade utemeljene su na podacima tvrtki Captiv8, SocialBlade i Pollstar, kao i na razgovorima s insajderima iz industrije.

Preuzeli dio oglašavanja 

Partnerstvo s proizvođačima u reklamiranju raznih robnih marki prije je bilo rezervirano samo za holivudske zvijezde i poznate sportaše. 

YouTube je to promijenio, omogućivši anonimnim osobama da sklope ugovore s brendovima vrijedne milijune dolara. Naravno, YouTuberi su prethodno trebali postići visoku razinu gledanosti njihovih videa. 

Na vrh 10 najplaćenijih YouTubera popelo se jedno dijete.

Deset najplaćenijih zvijezda YouTubea

10. Logan Paul sa zaradom od 14,5 milijuna dolara 

U siječnju 2018. godine 23-godišnji Paul je izbačen s YouTubeovog programa Google Preferred (koji omogućava tvrtkama povoljniju cijenu oglašavanja na popularnim kanalima). Paul je izbačen nakon što je snimio videozapis u Japanu koji je prikazao samoubojicu kako visi s drveta. YouTuber se ispričao nakon toga, no njegovi prihodi od videozapisa (s podvalama) su pali, kao i ugovori s brendovima. No odani obožavatelji zadržali su ga na listi 10 najplaćenijih YouTubera i dalje gledajući njegove video sadržaje te kupujući robu koju reklamira.

9. PewDiePie, sa zaradom od 15,5 milijuna dolara 

Ni skandal nije zaustavio Felixa Kjellberga, švedskog gejmera, kojeg prati najviše YouTubera, njih 72,5 milijuna. Prošle godine je dio javnosti i oglašivača negativno reagirao na više njegovih videa s navodnim antisemitskim sadržajem. No oglašivači su mu se ubrzo vratili, dajući mu i do 450.000 dolara za sponzorirani video.

8. Jacksepticeye, sa zaradom od 16 milijuna dolara 

Rječit i energičan Seán McLoughlin je najpopularniji YouTuber u Irskoj zahvaljujući svojim živopisnim komentarima videoigara. Nekoliko prostih riječi nije ga spriječilo da uđe u mainstream: Napravio je seriju za Disney i razvija ekskluzivni sadržaj za platformu Twitch, koja sadržaj prenosi uživo.

7. Vanoss Gaming, sa zaradom od 17 milijuna dolara 

Duhoviti kanadski gejmer Evan Fong igra poznate igrice kao što su Call of Duty i Assassin's Creed. S druge strane, pokreće hip-hop karijeru. No, za sada, komentirao je Forbes, glazba mu ne predstavlja unosan posao poput komentiranja igrica.

6. Markiplier, sa zaradom od 17,5 milijuna dolara  

Gejmer Markiplier, porijeklom s Havaja, svakodnevno je gotovo cijeli dan na svom PS4-u (Play Station 4), ali ne ljenčari. Obišao je Sjevernu Ameriku i potpisao ugovore s proizvođačima robnih marki vrijedne milijune. Zajedno s Jacksepticeyeom (br. 8. na listi) nedavno je lansirao Cloak, modnu liniju za gejmere.

5. Jeffree Star, sa zaradom od 18 milijuna dolara 

Zvijezda šminkanja, poznata još od doba Myspacea, suosnovala je tvrtku Jefree Star Cosmetics. Tvrtka godišnje proda šminke u vrijednosti od oko 100 milijuna dolara.

4. DanTDM, sa zaradom od 18,5 milijuna dolara 

Najplaćeniji YouTuber za 2017. godinu sa 16,5 milijuna dolara Daniel Middleton, britanski je gejmer koji se specijalizirao za Minecraft. Već šest godina ga igra pred kamerom, skupivši 20,7 milijuna pratitelja. Mnogi od njih kupuju ulaznice za njegovu turneju, kao i reklamiranu robu, koja uključuje ruksake, bejzbol kape i majice s kapuljačom.

3. Dude Perfect

Ova peteročlana sportska ekipa (Coby i Cory Cotton, Garrett Hilbert, Cody Jones i Tyler Toney) specijalizirala se za snimanje kompliciranih trikova za koje je potrebna velika spretnost. Primjerice, video bacanja ping-pong loptice, koja je potom pokrenula padanje Oreos keksa (poput domino kocki) te ostalih stvari u triku, skupio je gotovo 180 milijuna pregleda.

2. Jake Paul, sa zaradom od 21,5 milijuna dolara

Mlađi brat Logana (br. 10) zaradio je veliki prihod kroz svoj posao prodaje robe. On je privukao više od 3,5 milijardi pregleda videa rap pjesmama i šašavim podvalama.

1. Ryan ToysReview, sa zaradom od 22 milijuna dolara

Ryan je baš kao i svaki drugi 7-godišnjak. Voli Lego kockice, vlakove, automobile, a njegove video ocjene igračaka prati 17 milijuna sljedbenika. Njegov najnoviji poslovni potez je lansiranje kolekcionarske linije igračaka, koja se trenutno prodaje u trgovačkom lancu Walmart.

Pročitajte više