Forum će Hasanbegovićevom donacijom financirati tekst o njemu

Screenshot: N1

FORUM.TM uspješno je pokrenuo crowdfunding kampanju kojoj se pridružio i bivši ministar Hasanbegović, no to ih neće spriječiti da kritički pišu o njemu. Iva Borković iz Forum.tm-a gostovala je na N1 televiziji i objavila rezultate crowdfunding kampanje tog portala. U jednom danu uspjeli su prikupiti traženih 5.000 dolara, no Borković naglašava da je kampanja tek počela i da imaju još 28 dana kampanje.

Naglasila je da to nije održiv model financiranja već samo model privremenog preživljavanja: "Ovo je privremena, zaista hitna mjera, jer smo ostali bez ikakvih prihoda. Mislim da je potrebno sustavno financiranje takvih medija i svaka država kojoj je stalo do pristojnog društva bi trebala javno financirati neprofitne medije. Ovim ćemo preživjeti dva do tri mjeseca."

Popis štete - analiza ostavštine Zlatka Hasanbegovića

Upitana je hoće li prihvatiti donaciju koja je portalu Forum stigla od bivšeg ministra kulture, Zlatka Hasanbegovića, koji je odgovoran za prekid javnog financiranja Foruma i ostalih neprofitnih medija.

"Mi smo provjerili i zaista postoji uplata na njegovo ime. Raspravili smo o ovoj situaciji s čitateljima preko naše Facebook stranice i nekako je opći stav da mi sami poduplamo taj iznos za pristojan neto honorar za tekst, odnosno analizu ostavštine Zlatka Hasanbegovića radnog naziva 'Popis štete'. Plan je da ga napiše netko od kolegica i kolega s drugih neprofitnih portala, koji su također ostali bez sredstava za preživljavanje, i već imamo dobrovoljku s portala CroL", odgovorila je Borković.

Na upit o daljnjim plamovima izjavila je: "Ne znam što će biti dalje. Javljat ćemo se na dostupne natječaje i projektima ćemo financirati sadržaj, ali to je isto loše za novinarstvo - svakim projektom ograničava se vaš rad i sadržaj vam trpi. Ne znam što će biti dalje, ustrajat ćemo da je nužno donirati medij koji ljudi čitaju i vole". Što se tiče crowdfunding kampanja u svijetu, istakla je da je je najuspješnija bila ona nizozemskog Correspondenta, koji je prije godinu ili više prikupio oko milijun i 700 tisuća dolara, no zaključuje da su ti iznosi "nezamislivi za naše podneblje".

Pročitajte više