Forum žena SDP-a ministru: "Ispitajte puštanje optuženih za silovanje"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

FORUM žena SDP-a zatražio je od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da promptno utvrdi činjenice i okolnosti pod kojima je sudac zadarskog Županijskog suda pustio sedmoricu mladića optuženih za višestruko silovanje petnaestogodišnjakinje da se brane sa slobode.

"Povodom vijesti o puštanju na slobodu sedmorice mladića - optuženika za kazneno djelo višestrukog grupnog silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i ucjenjivanja šesnaestogodišnjakinje, tražimo da promptno utvrdite činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda Ivan Marković optuženike pustio da se brane sa slobode", stoji u otvorenom pismu Socijaldemokratskog foruma žena ministru Bošnjakoviću.

Posebno je tragično što optuženi i žrtva žive u istom mjestu

Kao posebno tragično ističu to što optuženi i žrtva žive u istom mjestu, "no da i ne žive, vjerojatno ste svjesni koliki utjecaj puštanje na slobodu može izvršiti na sam istražni postupak, ali i na dodatno traumatiziranje i osjećaj straha kod maloljetne žrtve". "Koliku traumu je počinjeno zlodjelo, u trajanju od godine dana, prouzročilo kod maloljetne djevojke, vjerojatno možete razumjeti", navode.

Poručuju mu da donošenjem odluke o brisanju kaznene odredbe spolnog odnosa bez pristanka i postrožavanja sankcija za počinitelje nasilja nad ženama šalje poruku da se sa seksualnim i svakim drugim nasiljem voljan odlučnije obračunati. Ovakav potez istražnog suca navodi na sumnju kako pravosudni sustav nema namjeru slijediti takve odluke.

"Nažalost, očito ćete morati ponovno posjetiti Zadar, čije pravosuđe učestalo privlači pažnju svojim postupanjima i odlukama koje donose na štetu žrtava te tamo na licu mjesta utvrditi kako je do takve odluke moglo doći. Očito je da ćete morati djelovati osobno i izravno jer ovaj slučaj pobuđuje i sumnju na pogodovanje osumnjičenima", stoji u otvorenom pismu.

Socijaldemokratski forum žena ponovno traži od Bošnjakovića i od drugih nadležnih tijela punu provedbu Istanbulske konvencije koja počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja, kao i da se sve navedeno provodi u praksi.

"Nije dovoljno samo izmijeniti propise, nego ih je potrebno sustavno provoditi"

"Propise nije dovoljno samo izmijeniti, odluke nije dovoljno samo donijeti. Potrebno ih je sustavno, odlučno i nepristrano provoditi. Javnost mora osjetiti njihov učinak", poručuju Bošnjakoviću.

Zadarska policija je protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se dogodila u periodu od kolovoza prošle do srpnja ove godine.

Kako su prenijeli mediji, mladići su neka od silovanja snimali mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, a jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko, koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka.

Policija je, navode mediji, petoricu mlađih punoljetnika privela prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Pročitajte više