Fosilni dokazi podržavaju teoriju o izumiranju dinosaura

FOSILI planktona koji datiraju od prije 65 milijuna godina potvrđuju teoriju da je mračna zima koje je trajala više tisuća godina iskorijenila dinosaure, tvrde znanstvenici.

Mnogi stručnjaci vjeruju da je tada asteroid pogodio Zemlju i podigao prašinu koja je prekrila sunce te da da je došlo do erupcija vulkana i, kao rezultat toga, do klimatskih promjena.

Ogromni krater koji datira iz tog vremena otkriven je na području današnjeg meksičkog poluotoka Yucatana.

Skupina znanstvenika, koju su predvodili Simone Galeotti sa Sveučilišta u Urbinu u Italiji i Henk Brinkhuis sa Sveučilišta u Utrechtu u Nizozemskoj, napisala je za časopis Geology da je jedna lokacija u Tunisu, El Kef, pružila dokaze naglog zahlađenja koje je uslijedilo.

Dokazi dolaze u obliku malih oceanskih organizama koji vole hladnoću, a nazvani su dinoflagellates i benthic formanifera. Čini se da su se oni odjednom pojavili u pradavnom moru koje je ranije bilo vrlo toplo, rekao je Matthew Huber sa Sveučilišta u Purdueu u Indiani koji je radio na studiji.

"Fosili pokazuju da je nešto iznenada ohladilo vodu do tog stupnja da pogoduje tim sićušnim organizmima", izjavio je Huber dodavši da je ovo prvi put da su pronađeni fosilni dokazi hlađenja Zemlje te da oni mogu pomoći stručnjacima da shvate današnje klimatske promjene.

"Ovo otkriće, koje je svakako relevantno za teorije o izumiranju dinosaura, također je važno zbog toga što potvrđuje naše računalne modele klime na Zemlji - oni predviđaju da klima odgovora na taj način pod određenim okolnostima", istaknuo je Huber.

Pročitajte više