FOTO Bogatoj obitelji vraćaju se izuzetno vrijedne nekretnine u Dubrovniku

Vila Banac Foto: Index

BOGATA obitelj Ivanović dobiva vrijedne parcele u Dubrovniku. Kao potomci dubrovačke imućne brodovlasničke obitelji Banac, kojoj su u vremenu Jugoslavije oduzete vrijedne građevine i parcele, u povrat su dobili zemljišta na Medarevu, gdje se nalazi Opća bolnica Dubrovnik, a pripadaju im nekretnine i vrijedna zemljišta širom dubrovačkog područja. 

Priča je kompliciranija nego što se čini

Radi se o temi koja intrigira širu javnost pa se stječe dojam kako će u Dubrovniku najednom niknuti nova velika turistička ili apartmanska naselja, no nije sve tako jednostavno. Naime, bogata obitelj se ne može tek tako upisati u parcele koje su privedene svrsi pa su vlasništva, čini se, predmet pregovora, dogovora i obeštećenja. 

U svakom slučaju, radi se o sporovima koji su dugo trajali, a koji rezultiraju upisom obitelji na vrijedne parcele, njihovim dobivanjem visokih naknada za parcele koje ne mogu povratiti ili dogovorom oko parcela koje obitelj neće potraživati. 

Bolnički helidrom za vrijedno građevinsko zemljište 

Zanimljivo je kako se na parcelama koje su obitelji Banac oduzete za vrijeme Jugoslavije danas nalazi kompleks Opće bolnice Dubrovnik, Zavoda za hitnu medicinu Dubrovnik, kao i pripadajuće parkiralište.

Kompleks Opće bolnice Dubrovnik i Zavoda za hitnu medicinu te brdo Velika Petka

Kako su nam kazali dobro upućeni izvori u sudske procese koji su se vodili između obitelji i Opće bolnice Dubrovnik, Ivanovići nisu potraživali parcele na kojima se nalazi bolnica, a pitanje je bi li to mogli dobiti s obzirom na to kako je to područje privedeno svrsi. No, stoga su potraživali ostale parcele na kojima je upisana Opća bolnica Dubrovnik. 

Među njima je i helidrom bolnice, kao i pripadajući pristupni put, ali i parcele iza zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovnik, blizu zgrade bolnice koje se nalaze u građevinskoj zoni te se prostiru na 2600 kvadratnih metara.


Bolnički helidrom

Spor između Opće bolnice Dubrovnik i obitelji Ivanović je dugo trajao, a naposljetku je postignut dogovor kako će obitelj Općoj bolnici Dubrovnik prepustiti helidrom i pristupni put, što je za samu bolnicu od iznimnog značaja zbog hitnih medicinskih prijevoza, ali i činjenice kako je pacijentima dubrovačke bolnice prvi najbliži KBC onaj u Splitu.

Zauzvrat je Opća bolnica Ivanovićima prepustila parcele koje se nalaze na spomenutih 2600 kvadratnih metara u građevinskoj zoni, u neposrednoj blizini bolnice i u dijelu Dubrovnika u kojem se nalaze pretežno stambene zgrade.

Na nju se nedavno upisao Ivan Božidar Ivanović, čija je adresa inače u Londonu. Ovakvu nagodbu je podržala i Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač dubrovačke bolnice Odlukom koja je u srpnju izglasana na Skupštini DNŽ-a.


Građevinsko zemljište kod bolnice koje je vraćeno obitelji

Dio parcela u zaštićenom području

I to je zapravo ono najvrjednije što je obitelji Ivanović pripalo od Opće bolnice Dubrovnik. Naravno, pitanje je vremena kada će se obitelj upisati i na ostale parcele koje su im oduzete i na kojima je još uvijek upisana Opća bolnica, uz iznimku parcela na kojima se bolnica nalazi. 

Radi se o parcelama za koje Opća bolnica Dubrovnik nije mogla dokazati kako su joj neophodne za obavljanje zdravstvene djelatnosti, koje se nalaze na stijenama ispod Gorice Svetog Vlaha ili na brdu Velika Petka koje se nalazi iza bolnice (uz iznimku zemljišta na kojem se nalazi vodosprema i koje ostaje pod bolnicom). No, parcele koje su sada pripale Ivanovićima i koje se nalaze na padinama na Gorici nisu u građevinskoj zoni, a to nije ni Velika Petka koja je u naravi zaštićena park-šuma te je teško očekivati da bi se tamo ikada moglo nešto izgraditi. 

Što se sve vraća Ivanovićima?

No, nisu to jedina zemljišta koja su vraćena obitelji Ivanović, stoga je Index jutros kontaktirao odvjetnika Ivana Božidara Ivanovića, Hrvoja Katušića, koji nam je samo kazao kako "danas nećemo razgovarati jer je vikend" i poklopio. Stoga smo se o povratu raspitali kod dobro upućenih izvora koji nisu htjeli biti imenovani. 

Tako su Ivanovićima vraćene i neke parcele na Glavici Babinog kuka, dijelu Dubrovnika pretežno namijenjenog za stanovanje i iznajmljivanje apartmana. Također, Ivanovići su vlasnici velikog zemljišta koje se nalazi ispod trafostanice Srđ te su prema Gradu uputili zahtjeve koji se odnose na mijenjanje prostornih planova, no takvo što je odbijeno, pa i zbog Konzervatorske podloge za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika.

Radi se o dokumentu kojim je jasno definirano kako se predlaže izmjena namjene iz mješovite u zaštitno zelenilo i pejsažne površine, zbog najvišeg stupnja osjetljivosti područja, a zbog smjernica UNESCO-a. 

Od Umjetničke galerije Dubrovnik do vila u Lapadu i Cavtatu 

No, nisu u pitanju samo zemljišta nego i vrlo vrijedne nekretnine - Vila Banac u Cavtatu te dva zdanja u Dubrovniku - Vila Banac, poznatija kao Titova vila koja se nalazi u turističkom Lapadu te Umjetnička galerija Dubrovnik koja se nalazi u blizini povijesne jezgre i u najelitnijem dijelu Dubrovnika, na Pločama. 

Kako nam kažu dobro upućeni izvori, zbog nekretnine na Pločama koja je nekoć pripadala obitelji Banac, a danas je ona Umjetnička galerija Dubrovnik, donesena je odluka kako će država dionicama obeštetiti obitelj. Nije poznato je li se obitelj žalila na ovu odluku ili ju je prihvatila. No, kako se radi o zgradi koja je privedena društvenoj namjeni, ona svakako ne može biti predmetom naturalnog povrata. 

Obitelji Banac pripadale su i neke parcele na kojima se danas planiraju gradski projekti. Jedna od njih je i parcela koja se nalazi u blizini bolnice na koju je upisan Grad Dubrovnik.

Na njoj bi se u budućnosti trebao graditi novi Dom za starije osobe, no čini se kako obitelj Ivanović u tom projektu neće biti prepreka. Parcela, po svemu sudeći, ostaje Gradu, a stječe se dojam kako je obitelj Ivanović u procesima koji se odnose na parcele namijenjene projektima i društvenoj namjeni iznimno korektna. 

Tko su Ivanovići? 

No, tko je zapravo obitelj Ivanović i kako su postali tako imućni? Za odgovoriti na to pitanje potrebno je vratiti se u prošlost. Kako je već spomenuto, Ivanovići su nasljednici bogate dubrovačke obitelji Banac. Iznimno imućni Božo Banac, kao najstarije dijete oca Natalina koji je prvi krenuo s pomorstvom u obitelji, u Londonu je započeo s prvim brodarskim poslovima.


Božo i Marija Banac

Zajedno s Ivom Račićem je vlasnik tvrtke koja je preteča današnjoj Atlantskoj plovidbi. Božo Banac oženio je Mariju Račić, kćer svog poslovnog suradnika Ive. Par nikada nije imao djecu, a Marija je, baš kao i njen brat, preminula od španjolske gripe. 

Božo Banac je između dva svjetska rata izgradio tri impresivne građevine na dubrovačkom području - Vilu Banac u Cavtatu, koja je vraćena nasljednicima Ivanovićima 2013. godine, Vilu Banac (naslovna fotografija), poznatiju kao Titova vila u Lapadu, te onu na Pločama koja je danas Umjetnička galerija Dubrovnik.

Spona je bio kipar Ivan Meštrović

Na njima su radili arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat, a spona između njih i Banca nesumnjivo je bio kipar Ivan Meštrović, veliki prijatelj Banca i njegove prve supruge Marije, za koju je izradio Mauzolej u Cavtatu. Banac je vile na Pločama i u Cavtatu dao izgraditi za sebe i svoju obitelj, a onu u Lapadu za svoju sestru Adu udanu Pitarević. 

Druga supruga Bože Banca bila je Milica koja je već imala troje djece iz braka s Ivanom Rikardom Ivanovićem. Njegov sin, odnosno Bančev posinak Ivan Stevan, nastavio je poslove svog očuha, a u braku s Amerikankom June Fisher dobio je sina Ivana Božidara Ivanovića koji danas potražuje nekretnine u Dubrovniku, ali i ostatku Hrvatske.

Nitko sa sigurnošću ne zna u kojem će iznosu Hrvatska morati isplatiti obitelji Ivanović ono što im je u prošlosti oteto, bilo da se radi o novcu, dionicama ili nekom trećom obliku obeštećenja. 

Pročitajte više