FOTO Dimnjak u centru Zagreba od potresa prijeti urušavanjem. Uklanjanje je teško

Screenshot: RTL

OBNOVA grada Zagreba nakon potresa u ožujku prošle godine i dalje ide sporo. No stanovnici jedne zgrade u Zvonimirovoj ulici napokon će biti sigurniji jer uklanja se 25 metara visok dimnjak koji prijeti urušavanjem.

Nije to nimalo jednostavan zadatak, pa se očekuje da bi rušenje dimnjaka moglo potrajati i desetak dana.

Već na prvi dodir radnika bio je nestabilan. No ima tu dosta betona, cigle i inoxa pa posao ne može biti gotov u jednom danu.

"Pretpostavka je ako sve ide po planu - desetak dana. Ovaj posao je jako zahtjevan, potrebna je puna priprema, organizacija, ali i ljude koji mogu izvršiti taj proces rada", rekao je tehnički direktor građevinske tvrtke Emir Bosnić za RTL.

Stanari u strahu i problemima

Stanari su zadovoljni što će se dimnjak napokon ukloniti. Radi svoje sigurnosti, ovih dana ne bi smjeli izlaziti u dvorište, na balkone i otvarati prozore.

"Svaki novi potres je njega dodatno potresao i dodatno ga odvajao od zgrade. On nije bio ničim pričvršćen, nikakvim armiranim žicama nego samo naslonjen. Najvažnije je da nije nastala šteta, kako po ljude, tako i ona materijalna jer ovaj dimnjak je prijetio da će pasti na susjednu zgradu", kaže zamjenik predstavnika stanara Dražen Jelavić.

Radnici koji rade na rušenju dimnjaka većinu vremena provode doslovno u zraku, zbog čega se moraju izmjenjivati i svakih pola sata uzeti malu pauzu.

"Proces rada uklanjanja dimnjaka je stabilizacija i učvršćivanje samog dimnjaka, kao što vidite. Nakon toga se pristupa ručnoj razgradnji dimnjaka. Naravno uz sve to potrebna je i mehanizacija uz pomoć koje se sve to izvršava", kaže tehnički direktor građevinske tvrtke Emir Bosnić.  

 Stanari zbog ovog starog dimnjaka već neko vrijeme imaju probleme.

"Većina stanara u ovoj stambenoj zgradi je spojena na tu kotlovnicu i taj dimnjak i eto svi mi već drugu godinu nemamo grijanja i sumnjam da će se sve ovo brzo završiti, ta izgradnja novog jer će trebati dići kredit, a to sve danas ide jako sporo", kaže zamjenik predstavnika stanara Dražen Jelavić.

Po svemu sudeći grijanje će i dalje biti problem. Kako kotlovnica otpada zbog dimnjaka jedina opcija i dalje je struja.

Pročitajte više