FOTO Europski meteorolozi objavili ugrozu prvog stupnja za Dalmaciju

Screenshot: Estofex

EUROPSKI eksperiment prognoziranja oluja ( Estofex), inicijativa tima europskih meteorologa i studenata meteorologije iz cijele Europe, objavio je prognozu i upozorenja za razdoblje od 28.2. do 1.3.

U istoj su izdali upozorenje drugog stupnja za Francusku i Švicarsku te upozorenje prvog stupnja za jugozapadnu Njemačku, sjeverozapadnu Italiju, Hrvatsku te Francusku i Švicarsku.

Upozorenje prvog stupnja znači da postoji 5 posto šanse za pojavom teških vremenskih uvjeta na zahvaćenim površinama. Upozorenje drugog stupnja predviđa 15 posto šanse za pojavom teških vremenskih uvjeta, a upozorenje trećeg stupnja predviđa 15 posto šanse za pojavom ekstremnih vremenskih uvjeta.

Obilne oborine i jak vjetar

Upozorenje za Hrvatsku objavljeno je zbog obilnih oborina i veoma jakih udara vjetra koji se očekuju u Dalmaciji. Navodi se i kako će do pogoršanja doći kroz noć s utorka na srijedu.

Podsjetimo, prema današnjim prognozama za srijedu prijepodne u istočnoj Hrvatskoj očekuje se oblačno vrijeme, uz povremenu kišu. Poslijepodne će oborine prestati i postupno će se razvedriti. Ujutro će još biti jugozapadnjaka, a zatim će zapuhati sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka kretat će se između 8 i 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj i prijepodne bit će oblačno uz povremenu kišu. Zatim se očekuje prestanak oborina i razvedravanje, ali se poslijepodne uz više oblaka ne može isključiti mogućnost kratkotrajne kiše. Ujutro će prolazno zapuhati umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se između 5 i 9 °C, a najviša dnevna oko 11 °C.

> Nakon toplog utorka stiže nam zahlađenje s kišom

Pročitajte više