FOTO Hrvatska šalje pomoć Turskoj

Foto: Luka Šangulin/Index.hr

RAVNATELJ Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut je u logističkom centru u Jastrebarskom ispratio pripadnike državne intervencijske postrojbe, odnosno modula za urbano traženje i spašavanje. 40 pripadnika modula i 10 potražnih pasa bi oko 18 sati trebali krenuti za Tursku. Trut je istaknuo da se pomoć šalje "kroz mehanizam za civilnu zaštitu EU" na koji se Hrvatska jutros prijavila, a potom je Turska prihvatila pomoć. 

"Nadamo se da će tim koristiti turskim spasiteljima te unesrećenima i svima onima koji se tamo nalaze. Ovo su ljudi koji su istrenirani i osposobljeni, certificirani od Europske komisije za takvo spašavanje. Oni su iskusni, bili su na više vježbi, ali isto tako su bili na potresu u Albaniji i na potresima u Hrvatskoj", rekao je Trut. 

"Ne znamo gdje će biti smješteni"

Pripadnici modula su i djelatnici ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i pričuvnici državne intervencijske postrojbe. Trut je istaknuo da se priprema i dodatna ekipa koja će potencijalno zamijeniti prvi tim ako za to bude potrebe. Pripadnici postrojbe koji su danas poslani u Tursku su spremni ondje boraviti desetak dana. 

 

"Državna intervencijska postrojba ima oko 500 pripadnika. Dio profesionalaca, dio volontera pričuvnika. Pričuvnici su vatrogasci, udruge za potražne pse, HGSS, eRIpio", objasnio je. Dodaje da se svi oni koriste za zadaće velike zahtjevnosti. 

"Dolaskom u Tursku se moraju javiti UNDAC-u, UN-ovom zapovjedništvu, u kojem su i predstavnici EK, i onda će im oni određivati prostor na koji će ići. Idemo prema južnom dijelu Turske, gdje je bio epicentar, ali još uvijek ne znamo gdje će biti smješteni i gdje će raditi", najavio je. 

"Oprema se ne može voziti avionom"

Tvrdi da se oprema ne može voziti avionom, tako da se šalje kamionima. Postrojba mora imati samodostatnost za desetak dana, što podrazumijeva da moraju imati hranu, vodu i opremu za smještaj, a to je teško prevesti u avionu. Ravnatelj očekuje da će tim doći u Tursku tijekom sutrašnjeg dana.

"Turska je spremna i ima jake snage, podložna je ovako velikim katastrofama. Potresi se često događaju tako da imaju opremljene postrojbe, ali ovo je katastrofalan potres. Puno je unesrećenih, poginulih i ozlijeđenih, puno urušenih zgrada, trebat će puno raditi", naglasio je Trut, koji kaže da je Hrvatska među 13 zemalja koje su se dosad prijavile na Mehanizam. 

Pročitajte više