FOTO i VIDEO U potresu u Turskoj srušen drevni dvorac Rimljana i Bizantinaca

U POTRESU koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju teško je oštećen dvorac Gaziantep, povijesno mjesto i turistička atrakcija na jugoistoku Turske.

"Neki od bedema u istočnom, južnom i jugoistočnom dijelu povijesnog dvorca Gaziantep uništeni su u potresu, ostaci su razbacani po cesti. Željezne ograde oko dvorca bile su razbacane po okolnim pločnicima. Srušio se i potporni zid uz dvorac. Na nekim bedemima uočene su velike pukotine", izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolu.

Građen i u 2. i 3. stoljeću

Kupola i istočni zid povijesne džamije Sirvani, koja se nalazi pored dvorca i navodno je izgrađena u 17. stoljeću, također su se djelomično urušili, dodaje se.

Prema arheološkim nalazima, dvorac je prvi put sagrađen kao stražarnica u rimskom razdoblju u drugom i trećem stoljeću te se s vremenom proširivao. Svoj sadašnji oblik dobio je za vrijeme vladavine bizantskog cara Justinijana (527.-565.). Nedavno je služio kao panoramski muzej obrane i herojstva Gaziantepa.

Nakon prvog potresa koji je bio jačine 7.8 stupnjeva, do sada je zabilježen niz naknadnih potresa, od kojih je najjači 7.4 stupnjeva po Richteru. U potresima je na području Turske poginulo više od 2000 ljudi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više