FOTO Lani u Hrvatskoj zabilježeno 4000 ugriza pasa, Josipu njegov pit bull otkinuo pola lica

Foto: Nova TV/Provjereno

JOSIPA iz Slatine umalo je ubio vlastiti pas. Priča je to iz 1999. godine koju donosi nova emisija "Provjereno", a koja obrađuje temu napada pasa na ljude.

Ljubimac mu je izgrizao čeljust i vrat, a zbog svega su mu zubi u lošem stanju, slabo vidi na jedno oko, slabo čuje, a ušna školjka mu na lijevoj strani gotovo da i ne postoji.

Zbog presađivanja kože s noge na lice i noga mu je u lošem stanju.

"Kidao je sve sa mene, ne znam koliko je to dugo trajalo. 15 minuta. Otrgnuo sam se i pobjegao sam u kuću. Kada me Hitna u Slatini vidjela i doktori su se zgražali. Čude se kako sam preživio. Sami doktori kažu da me malo niže uhvatio, ne bih stigao do bolnice, ma ni do hitne", ispričao je danas 24-godišnji Josip. 

Pas je bio u križanac pit bull terijera, a nakon toga eutanaziran.

Prošle godine evidentirano 4000 ugriza pasa

Prema podacima veterinarske uprave, opasnih pasa i križanaca poput Josipovog koji su ugrizli,  u Hrvatskoj je oko 1700. Broj neregistriranih je puno veći. Upravo zbog njih donesen je i Pravilnik o opasnim psima.

"Ti psi, koji se i danas ne nalaze u evidenciji ni kod nas niti igdje,u početku su se koristili za borbe. U 90 posto su ti vlasnici bili iz krim miljea. Vlasnik koji ima takav dosje više ne može imati takvog psa", upozorava Mladen Ercegović iz Kinološkog saveza Hrvatske.

Uzgajivači američkih stafordskih terijera, ali i Kinološki savez tvrde, svaki pas može biti dobar pas te ističu da je odgovornost na vlasniku, koji mora odgojiti i socijalizirati psa.

Prošle godine zabilježeno je 4000 ugriza pasa.

Pročitajte više