FOTO Lički policajci prijavljeni za silovanje idu u zatvor. Objavljeni novi detalji

Foto: Mario Pusic / CROPIX

Dvojici ličko-senjskih policajaca određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni od utjecanja na pet svjedoka u istražnom postupku po kaznenoj prijavi za silovanje, doznaje se na Županijskom sudu u Karlovcu. Prema riječima sutkinje istrage Elme Kaleb Mamić, ŽDO-u je udovoljila po zahtjevu za bojazan od utjecaja na svjedoke, no ne i zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

>> Uhićeni lički policajci, prijavljeni za silovanje žene

Iako se očekuju žalbe, obojica za sada idu u zatvor u Gospiću. Kako Hina doznaje, navodno se silovanje dogodilo 29. ovog mjeseca. Osumnjičenici su se na istražnom ročištu u ŽDO-u branili aktivnim iznošenjem obrane. 

Odvjetnici najavili žalbu

Odvjetnik prvooptuženika Marko Vukelić najavio je žalbu. Na pitanje novinara jesu li osumnjičenici na današnjem saslušanju na Županijskom državnom odvjetništvu priznali silovanje, Vukelić je odgovorio da „oni djelo nisu priznali, jer da ga nisu ni počinili“.

Rekao je također da će se on žaliti na odluku o određivanju zatvora prvoosumnjičeniku, jer njegov branjenik nije počinio to „teško kazneno djelo za koje je osumnjičen“, odnosno da za obojicu osumnjičenika „nisu ispunjene pretpostavke za određivanje istražnog zatvora“. Vjeruje da će žalba biti usvojena.

Udaljeni iz službe

Prema riječima glasnogovornice Policijske uprave ličko-senjske, obojica policajaca su danas udaljeni iz službe zbog sumnje na to da su počinili kazneno djelo protiv spolne slobode na štetu žene koja ih je prijavila.

Policijska uprava je također izvijestila da su zbog sumnje na to da su počinili težu povredu službene dužnosti u postupku utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti, no da o događaju ne mogu dati više informacija "s ciljem zaštite žrtve od sekundarne viktimizacije".

Deset i dvadeset godina u policiji

Ranije danas su Ministarstvo unutarnjih poslova i PU "ovakvo ponašanje najoštrije osudili" i naveli da je to "izolirani slučaj", ali da ipak "nanosi ogromnu štetu svima u policiji koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih građana".

Posebno su istaknuli važnost činjenice da je "žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja". Mediji prenose neslužbene informacije da su dvojica policajaca 33-godišnju ženu silovali u automobilu u nepoznato vrijeme tijekom ovog mjeseca, te da su jedan dvadeset, a drugi deset godina u policiji.

Žrtvu poznavali otprije?

Jutarnji neslužbeno doznaje da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela jedan od policajaca bio u službi, a drugi nije. Također, doznaju da je policajac koji je bio u službi imao policijsko postupanje prema žrtvi. Osumnjičenici i žrtva poznaju se otprije, piše Jutarnji. Žrtva je navodno policiji ispričala da se silovanje nije dogodilo u službenom, nego u privatnom autu. 

Pročitajte više