FOTO Marić je 2019. bio na jahti s poduzetnikom koji ima milijunske poslove s državom

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

ZDRAVKO MARIĆ, aktualni ministar financija, ovih se dana ponovno našao pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nakon što je otkriveno da je proveo četiri do pet dana na 800 tisuća eura vrijednoj jahti poduzetnika Blaža Pavičića.

Marić je prvo odbio dati ime vlasnika jahte, da bi zatim, nakon što je otkrio ime, rekao kako taj poduzetnik nema veze s njegovim resorom u smislu poreznog duga ili kredita HBOR-a te da su koncesije koje posjeduju Pavičićeve tvrtke ionako unutar resora Ministarstva prometa. 

No ministar Marić je svjesno zaboravio da je njegovo Ministarstvo, točnije Carinska uprava, izuzetno bitno za poslovanje Pavičićevih tvrtki.  

>> Doznajemo: Marićevi ljudi nadležni za biznis čovjeka koji je ugostio Marića na jahti

2019. bio na jahti s poduzetnikom koji unosno posluje s državom

Osim ovog ljeta, i 2019. godine Marić je snimljen na brodu jednog prijatelja, opet poduzetnika, a Jutarnji piše da se radilo o dubrovačkom poduzetniku Tomislavu Krmeku, bivšem interventnom policajcu. Ministar financija Marić, koji ranije nije otkrio identitet prijatelja s kojim je boravio na bodu 2019. godine, potvrdio je danas da je bio na katamaranu Lagoon 39 to ljeto s Tomislavom Krmekom. Rekao je da je on njegov prijatelj i da se poznaju 25 godina. 

"To nije bilo ljetovanje, bila je riječ o poludnevnom izletu koji je trajao svega nekoliko sati. Ja sam u tom trenutku bio s obitelji u Komiži, susreli smo se s prijateljima koji su bili na ljetovanju, ujutro smo isplovili, otišli do jedne uvale okupati se, mi smo se vratili u Komižu, a oni su nastavili dalje", kaže Zdravko Marić za Jutarnji. Kazao je da se radilo o poludnevnom izletu.

Na pitanje je li katamaran Lagoon 39 u vlasništvu njegova prijatelja, kaže da ne zna u čijem je vlasništvu brod. Krmek nije odgovorio na mail Jutarnjeg iako je u telefonskom razgovoru rekao da će se očitovati tim putem. Krmek se u poslovnim servisima povezuje s nekoliko tvrtki koje se bave razminiranjem.

Tko je Krmek?

Krmek je u tvrtki Heksogen suvlasnik, a tvrtka se bavi humanitarnim razminiranjem i godišnje prijavljuje prihode od oko 20 milijuna kuna, odnosno 2020. godine tvrtka je prijavila prihod od 17.3 milijuna kuna te dobit od 5.6 milijuna kuna. Imala je te godine, kako se navodi na poslovnim servisima, 16 zaposlenih.

Pregledom isplata iz državnog proračuna prema podacima državne riznice, tvrtki je od 2013. do 2021. godine ukupno isplaćeno oko sto milijuna kuna i sve preko Ministarstva unutarnjih poslova. I to 2021. oko 5.3 milijuna kuna, 2020. 12.8 milijuna kuna (ukupni prihod tvrtke 17.3 milijuna kuna, dobit 5.6 milijuna kuna), 2019. 16.2 milijuna kuna (ukupni prihod tvrtke 19 milijuna kuna, dobit 4.3 milijuna kuna), 2018. 18.8 milijuna kuna (ukupni prihod tvrtke 21.5 milijuna kuna, dobit 5.2 milijuna kuna), 2017. 10.8 milijuna kuna (ukupni prihod tvrtke 17.7 milijuna kuna, dobit 2.2 milijuna kuna), 2016. 5.03 milijuna kuna (ukupni prihod tvrtke 25.4 milijuna kuna, dobit 841.7 tisuća kuna.

Druga tvrtka s kojom je Krmek povezan je firma Manang d.o.o. iz Dubrovnika, koja se također bavi razminiranjem. Pretragom državne riznice Jutarnji je utvrdio da je tvrtki 2019. isplaćeno 3.3 milijuna kuna, a 2020. godine 12.9 milijuna kuna iz državnog proračuna, no u poslovnim servisima vidimo da je tvrtka 2020. godine prijavila prihod od 10.9 milijuna kuna (dobit 1.3 milijuna kuna), a ove godine 2.1 milijun kuna. Sve te isplate išle su preko Ministarstva unutarnjih poslova. 

Pročitajte više