FOTO Na nebu iznad Hrvatske opet se vide Muskovi sateliti

Sateliti iznad Zagreba i Koprivnice Foto: Čitatelji

ČITATELJI nam javljaju da su se večeras na nebu pojavila neobična svjetla. Gotovo sigurno je riječ o Muskovim satelitima, odnosno njegovom projektu Starlink.

Sateliti tvrtke SpaceX služe pružanju usluge globalnog interneta. Slične fotografije čitatelji su nam slali u veljači, ali i otprilike šest mjeseci ranije. Tada nam je informaciju da je riječ o Muskovim satelitima potvrdio i Hrvatski astronomski savez. 

Fotografiju satelita poslao nam je čitatelj iz Koprivnice.

A ovako je izgledalo nebo iznad zagrebačkog Vrapča.

Čemu služi Starlink?

Cilj Starlinka je pomoću satelita pružiti brzi internet iz svemira do udaljenih područja na Zemlji. Starlink pruža internetske usluge putem ogromne mreže satelita i namijenjen je ljudima koji žive u udaljenim područjima, bez pristupa brzom internetu.

Starlinkovi sateliti stavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje kako bi veze između satelita i površine Zemlje bile što bolje. Međutim, potreban je veliki broj takvih satelita kako bi se osigurala potpuna pokrivenost cijelog svijeta. Smatra se da je Starlink od 2018. poslao u svemir oko 3000 satelita, a u konačnici bi ih moglo biti 10.000 ili 12.000.

Starlinkovi sateliti stvaraju probleme astronomima. Pri izlasku i zalasku sunca mogu se zapaziti golim okom jer je tada vidljiv odsjaj Sunca na njihovim krilima. To može uzrokovati pruge na slikama teleskopa te ometati pogled na zvijezde i planete.

Pročitajte više