FOTO Obitelj s dvoje teško bolesne djece živi u užasnim uvjetima. Tko je kriv?

Foto: Privatna arhiva

HDZ-ovog gradonačelnika Otoka Josipa Šarića, ujedno i saborskog zastupnika, javno je ovog tjedna prozvao njegov sumještanin Davor Grgić, koji sa svojom ženom i troje djece, od kojih je dvoje teško bolesno, živi u trideset kvadrata trošne kuće. Naime, Grgić već više od dvije godine čeka na izgradnju nove kuće u koju bi se uselila njegova obitelj. 

Grgić tvrdi da je u nekoliko navrata molio Šarića za pomoć, no da se ovaj oglušio. Također, nakon što su na adresu Grada Otoka počeli pristizati novinski upiti, Grgić kaže da je gradonačelnik reagirao momentalno te dogovorio s njim sastanak i poslao mu pomoć. U međuvremenu nam se javio i otočki gradonačelnik, koji tvrdi da Grad već dvije godine kontinuirano šalje pomoć obitelji Grgić. 

Grad: Napadnuto je dostojanstvo i čast gradonačelnika 

"S obzirom na to da je predmetnim člankom na najgrublji način napadnuto dostojanstvo i čast gradonačelnika Grada Otoka Josipa Šarića, ali i ugled Grada Otoka i gradskih službi koje su zadužene u okviru svojih nadležnosti za slučaj obitelji Grgić - uvažavajući pojačan interes medija, ovim putem se očitujemo na navedeni članak i u njemu iznesene neistine. 

lako motivi ovakvog grubog napada na čast ostaju nepoznati, kako bi se najbolje stekao uvid u maliciozne namjere novinara prilikom objave prvog teksta dovoljno je analizirati navod iz teksta da je novinar prije objave članka kontaktirao gradonačelnika SMS porukom, no da se gradonačelnik Šarić oglušio", kazali su iz Grada Indexu. 

Nadalje, navode da je neistina da Grad tri godine nije pomogao obitelji Grgić. Do sada su, navode, nenaplatno ustupili 1/2 suvlasničkog dijela nekretnine Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje kako bi se zbrinulo Grgiće, preuzeli plaćanje troškova izrade projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za gradnju nove kuće Grgićima, platili geodetske troškove te u godinu i pol dana isplatili dvije jednokratne financijske pomoći u ukupnom iznosu od 6200 kuna. 

Također, iz Grada tvrde da su Grgići lišeni plaćanja dječjeg vrtića, da su ocu platili vozačku dozvolu i da su u još nekoliko navrata obitelji isplaćivali jednokratnu financijsku pomoć. 

"Neistina je da gradonačelnik Josip Šarić već dvije godine odbija osigurati odgovarajući smještaj obitelji Davora Grgića. Što je sve Grad Otok poduzeo u vezi stambenog zbrinjavanja obitelji Grgić vidljivo je iz prije navedenog, pri čemu se dodatno ukazuje da je Grad Otok iskazao spremnost Davoru Grgiću podmirivati sveukupne troškove najma stana na području Grada Otoka kojega, međutim, Davor Grgić nije uspio pronaći. 

Zbog navedenog, upravo angažmanom gradonačelnika Šarića, Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje dodijelio je obitelji Grgić stan u Vukovaru. Unatoč potpisanom ugovoru o najmu, obitelj Grgić odbila je smještaj", kažu. 

O navodima Grgića da je gradonačelnik Šarić od njega tražio plaćanje polovine iznosa kuće u kojoj živi također kažu da nisu istiniti, već da je gradonačelnik osobno predložio donošenje odluke o ustupu nekretnine u vlasništvu Grada Otoka u svrhu rješavanja stambenog zbrinjavanja obitelji. Uz to, iz Grada demantiraju izjavu Grgića da je gradonačelnik Šarić opstruirao ishođenje građevinske dozvole za njegovu obiteljsku kuću.

Grgić: Stambeno pitanje nam još uvijek nije riješeno, a to je ključan problem 

Nakon što smo Grgića informirali o demantiju gradonačelnika Šarića, on i dalje tvrdi da ga Grad ignorira i da im ne pruža dostatnu pomoć. Činjenica je da žive u iznimno teškim uvjetima, u kojima je i troje djece. Jedno je dijete zdravo, dok drugo dvoje boluje od teških oblika autizma pa im je i zbog osiguranja zdravlja zdravog djeteta potreban znatno adekvatniji smještaj. Oba roditelja u međuvremenu su dobila status njegovatelja. 

"Ne negiram da nam nije u par navrata isplaćivana financijska pomoć, ali glavno pitanje je stambeno. Ja sam se gradonačelniku zbog toga javljao, molio da me ispoštuje i da dobijem krov nad glavom i konačno počnem normalno živjeti. 

Dvije godine čekamo na kuću, ništa se nije pomaklo od strane grada. Kuća je već mogla biti izgrađena i to je srž svega. Gradonačelnik mi je prije više od dvije godine rekao da će moj problem biti riješen u roku od godinu dana.  

U međuvremenu me nije htio primiti na razgovor, a imam i dokument koji potvrđuje da projektna dokumentacija još nije izrađena. Da nisam požurivao sve i molio, ne bih izlazio u medije. Naš se problem zanemario i po pitanju njega se ništa nije poduzimalo, a u međuvremenu mi je gradonačelnik počeo prijetiti putem svojih suradnika jer ja s njim nikako nisam mogao stupiti u kontakt. 

Bar sam stotinu puta u ove dvije godine molio njegovu tajnicu da me primi na razgovor kako bismo razgovarali o rješenju situacije moje obitelji. Dok mi otac nije preminuo u kući u kojoj smo živjeli, ignorirao me, nakon toga me počeo pritiskati da prodam kuću zbog interesa Grada za izgradnju kružnog toka. 

Počeo mi se prijetiti komunalnim redarima i sudom. Rekao sam mu da kuću ne mogu prodati jer nisam jedini vlasnik. Na sve načine se pokušalo opstruirati mene i moju obitelj. Ucjenjivao me i govorio mi da ću izgubiti strateški cilj, odnosno kuću koja se treba izgraditi za moju obitelj. To mi je sve najviše poručivao preko svog suradnika Mirka Martinovića. 

Ne tražim da me Grad uzdržava i financira, već tražim požurnicu da se što prije riješi moje stambeno pitanje. Gradonačelnik je rekao da me lišio plaćanja komunalija, a to nije istina jer imam račune koji potvrđuju da sam dio njih plaćao", kazao je za Index Davor Grgić. 

Grgić: Stan koji su mi dodijelili nije imao grijanje ni namještaj      

Davor Grgić kaže da je otočki gradonačelnik demagog i da priča da mu je dodijelio stan, što, tvrdi, nije istina jer je stan dobio od države, a ne od Grada. Kaže i da nije imao novca da ga opremi, s obzirom na to da u njemu nije bilo ni namještaja ni grijanja. 

Osvrnuo se i na dobivanje financijskih sredstava od Grada za polaganje vozačke dozvole kazavši da su mu iz Grada to sami ponudili mjesec dana prije lokalnih izbora. Kaže da su mu obećali i auto, ali da je nakon izbora ta tema nestala. Dodaje da su mu dali pet tisuća kuna za auto, ali da to nije dostatna cifra pa je tim novcem kupio drva za ogrjev. 

"Poručio mi je da si za pet tisuća kuna kupim auto i njime vozim djecu na rehabilitaciju u Osijek. Kako taj iznos nije bio dovoljan za auto, poručio mi je preko pročelnika Martinovića da ću novac morati vratiti Gradu", kaže Grgić. 

Evo što kaže za dodijeljeni stan:

"U to vrijeme sam prebacio i boravište na adresu tog stana, a njega sam dobio na privremeno korištenje od Središnjeg državnog ureda, a ne od gradonačelnika Šarića, kako on tvrdi. Taj stan je bio uredan i na to nemam zamjerke. Došao sam tamo s pročelnikom Grada Otoka Mirkom Martinovićem, međutim stan nije imao grijanje i namještaj. 

Kako u tom trenutku nisam imao primanja, nisam bio u mogućnosti opremiti stan. U to se uvjerio i Martinović koji je tada bio sa mnom. Tražio sam od Grada Otoka pomoć u nabavci namještaja, na što mi je gradonačelnik Šarić preko Martinovića poručio da se za to obratim Penavi, neka mi on pomogne, i da ima dobrih ljudi pa da će mi možda oni pomoći. Ja sam u međuvremenu pokušao nabaviti namještaj, no nisam uspio", kazao je Indexu Grgić. 

Pravobraniteljica: Grad Otok i Vukovarsko-srijemska županija nisu u zadanom roku dostavili svoja izvješća. Slali smo im požurnicu 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak kazala je Indexu da su u kontaktu s obitelji Grgić od svibnja 2021. godine, kada im se potužio na otežano ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi i dugotrajnost postupaka koji su se u to vrijeme vodili pred nadležnim tijelima. 

Tada ih je upoznao s teškim životnim okolnostima u kojima se nalazi njegova obitelj i zamolio za pomoć pri osiguranju primjerenih životnih uvjeta za cijelu obitelj, odnosno pomoć pri osiguranju potrebnih usluga kako bi njegovoj djeci bila dostupna sva potrebna njega i skrb. 

"U odnosu na prepreke i dugotrajnost postupaka prilikom ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi provedena su savjetovanja o načinu zaštite prava koja je gospodin Grgić imao kao stranka u tim postupcima (kontinuirano u više navrata, putem e-pošte, telefonom i sastancima u Uredu POSI). 

Prema nadležnim tijelima (Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Zavodu za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Hrvatskom zavodu za socijalni rad) su u više navrata upućivane preporuke i požurnice kojima je ukazivano na radnje koje je potrebno poduzeti radi donošenja pravovremenih odluka o zahtjevima obitelji Grgić.

Iz odgovora nadležnih tijela, ali i iz daljnje komunikacije s gospodinom Grgićem upoznati smo s okončanjem svih postupaka zbog kojih su upućivane preporuke i požurnice. Prema našim saznanjima gospodin Grgić i supruga u konačnici su ostvarili pravo na status roditelja njegovatelja", kaže pravobraniteljica. 

Nadalje, kažu da su Grgića savjetovali o načinima i mogućnostima stambenog zbrinjavanja vezanim  za nacionalne, regionalne i lokalne mjere, uputili u načine ostvarivanja usluga podrške za djecu s poremećajem iz spektra autizma te da mu je ukazano na pružatelje usluga i druge organizacije na lokalnoj razini koje bi eventualno mogle pružiti potrebnu podršku obitelji.

"Uputili smo Gradu i Županiji obvezu suradnje s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom"

Kažu i da su u svibnju 2021. godine Gradu Otoku, Centru za socijalnu skrb Vinkovci, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Centru za autizam Osijek uputili pismo kojim je ukazano na teške životne okolnosti u kojima se nalazi obitelj Grgić s troje djece, od kojih dvoje ima dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma, te su upućene preporuke za poduzimanje radnji iz djelokruga navedenih tijela usmjerenih na pomoć i podršku obitelji Grgić. 

Također, pravobraniteljica navodi da su "Centar za autizam Osijek i tadašnji Centar za socijalnu skrb Vinkovci dostavili 7. i 17. lipnja 2021. godine izvješća o provedenim aktivnostima povodom upućenih preporuka, a da je s obzirom na to da Grad Otok i Vukovarsko-srijemska županija nisu u zadanom roku dostavili svoja izvješća, istima upućena požurnica u odnosu na ranije upućene preporuke te su Grad i Županija dodatno obaviješteni o mogućnostima suradnje s pružateljima usluga nužnih za brigu, skrb i razvoj djece gosp. Grgića. Isto tako, upućeno im je i upozorenje kojim je ukazano na obvezu suradnje s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom te obvezu podnošenja izvješća i odgovaranja na upite. 

Grad Otok dostavio je ovom Uredu 12. srpnja 2021. godine izvješće kojim su opisane radnje poduzete povodom dotadašnjih zamolbi obitelji Grgić te su navedene radnje koje su poduzete i koje se planiraju poduzeti povodom preporuka Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

U odnosu na radnje iz djelokruga Županije, kroz daljnju komunikaciju s gosp. Grgićem i dokumentaciju koju nam je dostavio zaključeno je kako se priprema pokretanje postupka za hitno stambeno zbrinjavanje pri Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. O svemu navedenom gosp. Grgić obaviješten je pisanim putem, ali i usmenim putem tijekom telefonskih savjetovanja sa suradnicima pravobraniteljice."

"Grgić nam se požalio na sporo ishođenje rješenja o stambenom pitanju"

U međuvremenu im se, kaže, Davor Grgić ponovno obratio u travnju 2022. godine, kada se požalio da je od ishođenja rješenja o hitnom stambenom zbrinjavanju prošlo više od šest mjeseci, a ništa se nije dogodilo. 

Rekao je pravobraniteljici da im je odobreno građenje kuće, ali da još nisu dobili ni dokumentaciju te da su u međuvremenu trebali ići u nekakav stan, koji, prema navodima Davora Grgića, također nije bio prikladan za smještaj pa su ostali u trošnoj kući u kojoj su bili i prije. 

"Povodom ovog obraćanja poduzete su sljedeće radnje iz djelokruga Pravobranitelja za osobe s invaliditetom: 

11. svibnja 2022. godine Gradu Otoku i Središnjem državnom ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje upućeno je pismeno kojim je ukazano na činjenicu da je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje donio Odluku o izvanrednom stambenom zbrinjavanju kojom je obitelji Grgić priznato stambeno zbrinjavanje najmom stana u vlasništvu RH, kao privremeno rješenje do trajnog stambenog zbrinjavanja – izgradnje kuće. 

Također, ukazano je na navode gospodina Grgića prema kojima je obvezu plaćanja najma stana kao privremenog rješenja preuzeo Grad Otok, dok su glede osiguranja trajnog stambenog zbrinjavanja donesene odluke o ustupanju nekretnine na kojoj bi se isto obitelji Grgić osiguralo", kažu. 

"Unatoč svemu navedenom, gosp. Grgić navodi da u stan koji im je dan u najam kao privremeno rješenje nisu mogli koristiti, obzirom da isti nema osiguran sustav grijanja te kao takav nije primjeren za život s malom djecom, posebno ne djecom s najtežim oblikom invaliditeta. S obzirom na navedeno, zamoljeno je žurno postupanje u svim postupcima koji se provode ili koje je potrebno provesti radi osiguranja primjerenih životnih uvjeta za ovu obitelj; 

6. lipnja 2022. godine gosp. Grgić putem e-pošte, a naknadno i telefonskim putem izvješćuje da su mu se '…upravo javili iz Grada Otoka i Središnjeg državnog ureda, uvažavaju požurnicu pravobraniteljice i predmet uzimaju na rješavanje, odmah pokreću potrebne radnje i ne treba im ponovo pisati…'; 

13. lipnja 2022. godine ovaj Ured zaprima očitovanje Središnjeg državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje kojim se opisuju sve do tada provedene radnje i ukazuje na predstojeće (pripreme za gradnju i gradnja kuće). Navedeno očitovanje je proslijeđeno i gospodinu Grgiću na znanje", kazala nam je pravobraniteljica. 

"Zaključno, 6. lipnja 2023. godine gosp. Grgić obraća se ovom Uredu i telefonskim putem ukazuje kako pripremne radnje za izgradnju kuće teku jako sporo. Navodi da su se pojavili 'problemi s ishođenjem dozvole i nekakvog papira za vatrogasni put'. 

S obzirom na vjerojatnu uključenost više različitih nadležnih tijela dogovoreno je da nam dostavi e-poštom ukratko opis problema, odnosno dokumentaciju iz koje bismo mogli ocijeniti u čemu je problem i koje su mogućnosti za rješavanje istog. Upoznat je da ćemo nakon dostave navedenog ocijeniti postoji li osnova za poduzimanje daljnjih radnji iz djelokruga Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i povratno ga izvijestiti o svim radnjama", zaključuje.

Pročitajte više