NAKON VITEZA REINERA Hrvatska veleposlanica proglašena damom u crkvi Sv. Marka

Foto: Index

U CRKVI Svetog Marka u Zagrebu u petak je održana ceremonija primanja pet novih vitezova Svetog groba jeruzalemskog, odnosno tri viteza i dvije dame. Dama je postala Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Kraljevini Švedskoj, Republici Litvi i Republici Latviji, koja je na toj funkciji od 2014. godine.

Podsjetimo kako se ista ceremonija održala u svibnju u Zagrebačkoj katedrali kad je vitezom postao potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, koji se za tu funkciju pripremao tri godine tako što je prolazio duhovnu obnovu.

Ceremoniju proglašenja devet novih vitezova, dva svećenika i sedam laika, među kojima je tada bio i Reiner, predvodio je kardinal Edwin Frederick O'Brien. On je dekretom 21. ožujka ove godine uspostavio Hrvatsku magistralnu delegaciju Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog.



Kardinal Josip Bozanić dekret o uspostavljanju Hrvatske magistralne delegacije potpisao je 16. veljače i tad je imenovan Velikim Priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj. Tim povodom Bozanić je govorio o dugoj tradiciji povezanosti između hrvatskog naroda i Reda.



Vitezom ili damom može postati onaj tko živi uzoran kršćanski život i prolazi duhovne vježbe, a za svoje projekte pronalaze i donatore. Najpoznatiji hrvatski vitez bio je Alojzije Stepinac.



Vitezovi su izravno podređeni papi i moraju plaćati godišnju kotizaciju, a dužnost svakog od njih je posjetiti svetu zemlju i uvjeriti kršćane u važnost njihova ostanka u svetoj zemlji.


Viteški red Svetog groba jeruzalemskog nastao je 1099. godine s nakanom čuvanja Kristova groba i to nakon ulaska kršćana u Jeruzalem, a s vremenom se proširio i na Europu. U 19. stoljeću je ponovno aktiviran. Po kanonskom pravu ima status pravne osobe i pod izravnom je zaštitom pape koji imenuje Velikog meštra. Članovi Reda su vjernici laici koji kao zavjet imaju vjernost papi i crkvi.



Red ima i velikog meštra, a od 2011. godine to je kardinal Edwin Frederick O'Brien. Kada jedan vitez Viteškog reda svetog groba prvi puta hodočasti u Svetu zemlju, na Kristov grob, od Latinskog patrijarhata o tome dobiva potvrdu i Jakovljevu kapicu koja se postavlja na njegov viteški plašt, u sredinu jeruzalemskog križa crvene boje koji stoji s lijeve strane na viteškom bijelom plaštu.



Bozanić je prilikom proglašenja Reinera vitezom istaknuo kako su vitezovi "pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo i za širenje katoličke vjere".


 

Pročitajte više