FOTO Održan posljednji ispraćaj legendarnog generala Armije BiH

Foto: PIXSELL

DANAS je u Sarajevu pokopan Jovan Divjak, general Armije BiH koji je preminuo prije pet dana u 85. godini.

Pokopan je na gradskom groblju Bare. Unatoč epidemiološkim mjerama i ograničenju javnih okupljanja, došle su stotine ljudi kako bi mu iskazali poštovanje.

Na komemoraciji koja je prije sprovoda održana u sarajevskom Narodnom kazalištu, pismo kojim se Divjak oprostio od svojih sugrađana i prijatelja pročitao je njegov unuk Gregor koji živi u SAD-u. Divjak je poručio kako mirne savjesti odlazi s ovog svijeta jer je nastojao djelovati moralno i časno.

"Ispričavam se ako sam nekoga, nikada s namjerom, povrijedio. Halalite (oprostite) mi, kako se to kaže na ovim prostorima", posljednja je Divjakova molba svima koji su ga poznavali.

Jovan Divjak rodio se 11. ožujka 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije, kurs za zapovjednika bataljuna, Zapovjednu-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu.

Rat ga je zatekao na dužnosti časnika u stožeru Teritorijalne obrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više