FOTO Ovako danas izgleda jedno od najviših svjetskih skijališta

Foto: Profimedia

U ovo doba godine padine Gulmarga obično su pune snowboardera i skijaša, a svi iskorištavaju svježi siječanjski snijeg koji svake godine prekriva Himalaju.

No kao i kod mnogih trenutno popularnih zimskih skijaških odredišta, ovo zimovalište u Kašmiru suočava se s nedostatkom snijega zbog neuobičajeno sušnog vremena, što je razočaralo i putnike i turističke operatere.

Skijalište Gulmarg, jedno od najviših na svijetu, nalazi se u planinskom lancu Pir Panjal na Himalaji, nešto više od 50 kilometara od grada Srinagara i oko 20 kilometara od kontrolne linije (LoC), de facto granice koja dijeli ovo područje između Indije i Pakistana.

Odmaralište nudi više od 1330 vertikalnih metara terena za skijanje i najpoznatije je po gondoli Gulmarg, koja se penje na nadmorsku visinu od 3980 metara. Unatoč nedostatku snijega, član osoblja skijališta Gulmarg, koji nije želio biti imenovan, rekao je za CNN Travel da su njihovi hoteli posljednjih dana dobro popunjeni.

Trend u cijelom svijetu

U ljetnim mjesecima Gulmarg privlači planinare i ljubitelje prirode. Grad je 2023. primio rekordnih 1.65 milijuna turista, prema raznim medijskim izvješćima koja citiraju vladine dužnosnike. To je dovelo do optimizma da će 2024. biti još bolja godina.

Raja Yaqoob, direktor turizma Kašmira pod indijskom upravom, smatra da se skijaška sezona još uvijek može spasiti. Iako je odgođena 10-15 dana zbog sušnog razdoblja, on kaže da očekuju "dobar snijeg u narednim danima. Tako da će gubitak snijega također biti nadoknađen".

Yaqoob napominje da je sezona snježnih padalina u Gulmargu tradicionalno od studenog do veljače i ožujka.

"Ovaj put je u prosincu jednom ili dva puta pao snijeg, ali snijeg koji se očekuje u siječnju još se nije dogodio", kaže i dodaje da iza kašnjenja stoji El Nino. "Ovo nije jedinstveno za Kašmir, već se događa i u Lehu, Ladakhu, Uttarakhandu i drugim mjestima na Himalaji. Što se tiče popunjenosti hotela, posvuda je i dalje 95-100% popunjenost, tako da potražnja i dalje postoji i turisti još ne odustaju. Budući da će snijeg uskoro pasti, situacija će se popraviti", zaključuje.

Pročitajte više