FOTO Ovako žive 32 strana radnika u državnom stanu u centru Zagreba

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U državnom stanu u Martićevoj ulici, u strogom centru Zagreba, žive 32 strana radnika, otkrio je Telegram. Od 183 kvadrata svaki od njih u prosjeku ima tek nešto više od pet. Državne nekretnine, tvrtka koja upravlja ovim stanom, zakupcu naplaćuju mjesečni najam od 783 eura, a on od svakog radnika uzima 250 eura. Dakle, ukupno 8000 eura. On tvrdi da "ima sve potrebne dozvole" za njihov smještaj. 

U stanu, koji ima dva kata s ukupno pet soba, dvije kupaonice i kuhinju, žive 32 radnika iz Nepala, Indije, Pakistana i Armenije, piše Telegram.

Devet Nepalaca, koji rade kao dostavljači, dijele dvije male sobe u prizemlju u koje su nagurani željezni kreveti na kat. U prostoru je još kuhinja, čiji su zidovi vlažni i prekriveni gljivicama, usko predsoblje i kupaonica. Nema dnevnog boravka ni blagovaonice. Nepalci jedu u krevetu, u sobi zatrpanoj odjećom, torbama za dostavu i baterijama za skutere.

"Radim kao dostavljač. Ima nas devetero i plaćamo 250 eura po osobi. Nekad zaradimo dovoljno da platimo, ali zimi je teže. Tijekom zime zaradim oko tisuću eura. Ovdje kuhamo, ali nemamo stol, imamo samo krevete", ispričao je jedan od radnika.

Na katu se nalaze još tri sobe, zahod i kupaonica s dvije tuš kabine. U jednoj sobi je deset kreveta, u drugoj osam, a u trećoj četiri. Radnici kažu da im je ovaj smještaj pronašla posrednička agencija i da ga plaćaju 250 eura mjesečno.

Zakupac plaća 783 eura mjesečno

Zakup ovog državnog stana je 2022. godine dobila tvrtka Prevuno. Prevuno se ugovorom o zakupu obvezao koristiti prostor za “usluge smještaja i uredske djelatnosti”. Ugovor je potpisan na deset godina, a Prevuno plaća mjesečnu zakupninu od 783 eura, piše Telegram.

Vlasnik i direktor Marko Mohorović odgovorio je Telegramu samo da Prevuno “ima sve potrebno za obavljanje djelatnosti na adresi Martićeva ulica 23”. U Državnim nekretninama kažu kako je njima “svejedno koliko zakupac zarađuje dok god se prostor koristi u skladu s ugovorom”. Tvrde da uvijek uzimaju najveći mogući iznos najma po kvadratu i da Prevuno plaća 80 posto višu zakupninu od početne cijene zadane na natječaju.

U pet soba nudili smještaj za 48 osoba

Dvorišna zgrada u Martićevoj 23 bila je oglašavana i na stranici Montersobe.com uz dostupnost od 1. siječnja 2023. godine. U pet soba se nudio smještaj za čak 48 ljudi. Agentica Lara Čavlek, čiji je kontakt bio priložen uz taj oglas, za Telegram je rekla kako "ne može ništa komentirati"

Čavlek je inače članica Mladeži HDZ-a koja je svojedobno bila dospjela u medije jer je u izbornoj noći entuzijastičnim pljeskanjem ukrala show na gubitničkom govoru predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Fotografi su je uhvatili i da plješće Andreju Plenkoviću nakon izbora 2020.

Pročitajte više