FOTO Ovo je uhićeni kralj Adventa na druženju sa šefom SOA-e za gospodarski kriminal

Foto: Facebook/Denis Mohenski

NA FACEBOOK profilu Denisa Mohenskog, tzv. kralja Adventa, koji je uhićen u utorak, u veljači 2019. godine pojavila se zanimljiva fotografija.

Na fotografiji snimljenoj u bistrou Deno u vlasništvu Denisa Mohenskog na zagrebačkoj Ljubljanici nalaze se: bivši HRT-ovi sportski novinari Mićo Dušanović i Drago Ćosić, Denis Mohenski, vlasnik metkovskog restorana Lopoč Vedran Crta Dragović i - Igor Batković. Fotografiju je na Facebooku prvi objavio Dragović, ali je pritom tagirao i Mohenskog, pa se fotografija pojavila i na profilu tzv. kralja Adventa.

Ovaj potonji je posebno zanimljiv s obzirom na to da se, kako javlja Net.hr, radi o načelniku Odjela za borbu protiv gospodarskog kriminala i zaštitu gospodarskog sustava u Sigurnosno-obavještajnoj zajednici, odnosno SOA-i.

Podsjetimo, Denis Mohenski uhićen je u srijedu u velikoj akciji USKOK-a, koji sumnja da je nezakonitostima s dodjelom štandova pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić omogućio svom tadašnjem vozaču Zdravku Krajini i Denisu Mohenskom ostvarivanje dobiti od najmanje 5 milijuna kuna koje su sva trojica međusobno podijelila.

 

Fotografija nastala iste godine kad su novinari otkrili adventske veze Mohenskog i Bandića

Fotografija u bistrou Deno nastala je u veljači 2019., dakle manje od godinu dana prije nego što su Index i ostali mediji počeli razotkrivati veze Mohenskog i Bandića te sumnjive dodjele elitnih prostora za adventska događanja u Zagrebu.

Unatoč tome i mediji i oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini su znatno ranije dovodili u pitanje Bandićev model dodjele adventskih prostora u Zagrebu, pa bi bilo krajnje neobično da za to nije znao i visokorangirani djelatnik SOA-e zadužen upravo za gospodarski kriminal.

Kako je moguće da nije znao?

Zanimljivo je i da USKOK u priopćenju o uhićenjima vezanim za korupciju na zagrebačkom Adventu, kad opisuje Bandićeva koruptivna nedjela, eksplicite spominje razdoblje od kolovoza 2016. do siječnja 2020.

Stoga je tim nevjerojatnije da Batković kao jedan od čelnih ljudi u SOA-i, koji bi trebao biti upućen u istrage o gospodarskom kriminalu, nije znao da se druži s osobom koju se istražuje upravo zbog gospodarskog kriminala.

O Batkoviću se 2016. godine pisalo kao o šefu SOA-e za organizirani kriminal

Posljednji put kad je Batković spomenut u medijima bilo je 2016. godine, u periodu vlade Tihomira Oreškovića. Tada je jedan dnevni list objavio kako je Batković, kojeg su predstavili kao šefa SOA-e za organizirani kriminal, u društvu tadašnjeg šefa SOA-e stigao na sastanak s premijerom Oreškovićem.

SOA šuti

Na upit Net.hr-a o ovoj fotografiji stigao je odgovor u kojem ne kažu - ništa.

"Iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nismo u mogućnosti komentirati Vaš upit. Sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, SOA je dužna štititi identitet svojih zaposlenika, kao i podatke o svom postupanju", odgovorili su iz SOA-e.

Pročitajte više