FOTO Ovo su redovi za testiranje na hripavac

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

ZAGREPČANI se žale da se posljednjih dana pred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo stvaraju golemi redovi pacijenata koji satima čekaju na testiranje za hripavac.

I danas su veliki redovi za testiranje.

 

Naši stručnjaci tumače da za to postoje dva glavna razloga. Jedan je to što imamo veliku epidemiju kakvu dugo nismo imali, a drugi to što sustav testiranja ne funkcionira onako kako je nekad funkcionirao.

"Imamo veliko povećanje broja oboljelih od hripavca, toliko ih nismo imali više od 40 godina", rekao je za Index dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je ove godine do sada ukupno prijavljeno 1047 oboljelih. Od toga je oko 40% u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a oko 50% u Gradu Zagrebu. Ukupan broj zaraženih vjerojatno je značajno veći jer se ne javljaju svi za testiranje. Ipak, do sada još nije potvrđena nijedna smrt.

"Zadnji put smo imali preko 1000 potvrđeno oboljelih 1980. godine. Imamo pravu epidemiju. To je jedan od razloga zbog kojih imamo tolike redove za testiranje", ističe Kaić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.