FOTO Ovo su nova kola zagrebačke Hitne pomoći

Foto: Hitna uživo 194

NA FACEBOOK stranici Hitna uživo 194 nedavno je objavljen post, u kojem stoji da je posao na novim vozilima Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba napravljen očajno.

Navedeno je da ne rade "ledice" koje bi trebale te da se na krovu nadogradnja napravila kao kod nekog "frenda u garaži". Dodaje se da je pitanje koliko dugo će proći kada krene prokišnjavati unutar kabine, zbog čega bi mogla nastradati struja. Prozvana je tu i tvrtka CiB Commerce Buzet. 

Grad Zagreb: Nabavljena su 42 vozila, cijena je 27.3 milijuna kuna

Pitali smo službu za PR Grada Zagreba više o nabavi ovih vozila.

"U provedenom postupku javne nabave koji je za Zavod kao naručitelja proveo Grad Zagreb kao središnje tijelo javne nabave nabavljena su 42 sanitetska vozila za hitnu medicinsku pomoć s pogonom 2x4. Ugovor za nabavu motornih vozila potpisan je 20. 1. 2022. godine, a vrijednost nabave iznosila je 27.342.000,00 kuna bez PDV-a", napisali su.

Objasnili su više o samom postupku prerade vozila.

"Vozila koja su bila predmetom nabave na koju se odnosi novinarski upit, predstavljaju medicinska vozila namijenjena obavljanju specifične zdravstvene usluge izvanbolničke hitne medicinske službe.

Dakle, nema riječi o zasebnim nabavama osobnih vozila, a zatim nabavi usluge prerade, već nabava takvih vozila podrazumijeva preradu osnovnog vozila i njegovo opremanje odgovarajućim medicinskim uređajima i opremom, za koje isporučitelj treba posjedovati odgovarajuće dozvole.

Opća svojstva medicinskog vozila koja vozilo mora zadovoljavati nakon preuređenja osnovnog vozila Zavod ne određuje samovlasno već su ona jasno i jednoznačno uređena Standardom vozila i vanjskog izgleda vozila za obavljanje djelatnosti izvanbolničke hitne medicine", navode.

"Vozila su homologirana u skladu sa Standardom"

Pitali smo ih i misle li da je posao dobro napravljen, no nismo dobili konkretan odgovor.

"Prilikom provedbe postupka predmetne javne nabave, tehničkim je specifikacijama u cijelosti zahtijevana usklađenost s propisanim zahtjevima tog Standarda.

Posebno se naglašava da je jedan od temeljnih zahtjeva Standarda da sva medicinska vozila izvanbolničke hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj moraju zadovoljavati normu HRN EN 1789:2011 za tip B medicinsko vozilo, odnosno sljednicu navedene norme te moraju biti homologirana u Republici Hrvatskoj.

Taj je zahtjev također bio ugrađen u zahtijevane tehničke specifikacije prilikom provedenog postupka javne nabave te su stoga nabavljena vozila koja ispunjavaju traženu sljednicu norme i vozila koja su homologirana u skladu sa Standardom.

Usklađenost prerade medicinskog vozila sa zahtjevima međunarodne norme te sva ispitivanja i utvrđivanja sukladnosti vozila u postupku homologacije obavila su, u propisima utvrđenim postupcima, isključivo za to predviđena stručna i neovisna vanjska tijela", napisali su.

CiB Commerce: Ove godine predali smo preko 100 specijalnih vozila

Index je kontaktirao i tvrtku CiB Commerce. Iz ove tvrtke su nam napomenuli kako posluju više od 30 godina, dodajući da je jedan od njihovih segmenata poslovanja i prenamjena vozila za specijalne potrebe.

"U 2022. godini, tvrtka je proizvela i predala kupcima preko 100 specijalnih vozila za medicinske potrebe kako za hrvatsko tržište, tako i u druge zemlje poput Slovenije, Italije, BIH, Latvije, Belgije, itd.

Ostatak njihovog odgovora prenosimo u cijelosti:

"Odgovarajući na vaš upit, a vezano za navode i komentare na Facebook stranici hitna 194 uživo da su vozila prerađena loše, i s indicijama da će vozila uskoro prokišnjavati navodimo sljedeće:

- tvrtka Cib Commerce d.o.o. je pobijedila na natječaju i u ugovorenom roku isporučila kupcu 42 vozila hitne medicinske pomoći s pripadajućim medicinskim uređajima

- vozila su opremljena i dorađena sukladno normi HRN EN 1789:2020, što uključuje rigorozne audite ustanove koja je izradila ispitivanja te izdala pozitivne potvrde o sukladnosti s Europskom normom

"Komentirali su ljudi koji su povezani s konkurencijom"

- osim audita ustanove koja je izradila predmetne potvrde o sukladnosti prema normi HRN EN 1789:2020, vozila su prije isporuke pregledana od ovlaštenih predstavnika Naručitelja, te je o tome sačinjen primopredajni zapisnik, radi utvrđivanja sukladnosti isporučenih vozila s tehničkom specifikacijom Naručitelja.

- shodno gore navedenom, ne možemo se složiti s raznim komentarima na Facebook stranici hitna 194 uživo, odnosno da su vozila prerađena loše, te da će uskoro početi prokišnjavati.

- zaključno, više komentara na predmetnu objavu je plasirano i komentirano od strane osoba koje su direktno ili indirektno povezani s konkurentskom tvrtkom, te se namjera blaćenja tvrtke Cib Commerce d.o.o. može staviti i u taj zlonamjeran kontekst, iz bilo kojeg nama nepoznatog razloga", njihov je odgovor.

Pročitajte više