FOTO Ovo su snimke nuklearnog reaktora u Fukushimi. Otvaraju niz pitanja

Foto: TEPCO

Na fotografijama koje je u teško oštećenom reaktoru nuklearne elektrane Fukushima snimila minijaturna bespilotna letjelica vidi se "razbacana" kontrolna oprema i izobličeni materijali, što je za sobom ostavilo mnogo neodgovorenih pitanja, piše AP.

Operater elektrane, Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), objavio je 12 fotografija izuzetno nedostupnog područja. Radi se o prvim snimkama unutrašnjosti glavne konstrukcijske potpore u najteže pogođenom primarnom spremniku reaktora broj 1, području izravno ispod jezgre reaktora.  

U reaktorima se još uvijek nalazi 880 tona radioaktivnog nuklearnog goriva

Dužnosnici su dugo vremena priželjkivali doći do tog područja kako bi ispitali jezgru i rastopljeno nuklearno gorivo koje je tamo iscurilo kada su rashladni sustavi elektrane oštećeni u snažnom potresu i tsunamiju 2011. godine. 

Tijekom ranijih slanja dronova, nisu uspjeli doći do tog područja. No TEPCO je prošloga tjedna uspio pri tom pothvatu i u ponedjeljak objavio fotografije. Unutar tri oštećena reaktora još uvijek se nalazi oko 880 tona visoko radioaktivnog rastopljenog nuklearnog goriva. TEPCO pokušava sakupiti što više informacija o lokaciji goriva i njegovom stanju kako bi ga mogao ukloniti.  

Smeđe, viseće nakupine

Na fotografijama se vide smeđi objekti različitih oblika i veličina koji vise s potpore. Dodatno, izgleda da dijelovi mehanizma koji kontrolira nuklearnu lančanu reakciju i druga oprema pričvršćena na jezgru nisu na svome mjestu. 

Dužnosnici TEPCO-a na temelju fotografija nisu mogli razlučiti pravu narav visećih nakupina. Možda se radi o rastopljenom gorivu, a možda o rastopljenoj opremi. Kamere bespilotnih letjelica nisu registrirale kako izgleda dno jezgre reaktora, vjerojatno zbog nedostatka svjetlosti. 

Dužnosnici navode da bi informacije koje su dobili pomoću drona mogle pomoći u budućim istraživanjima rastopljenih područja elektrane. No s obzirom na to da je velik dio unutrašnjosti reaktora još uvijek neistražen, neki smatraju da su vlada i TEPCO bili preoptimistični kada su si zadali rok od 30 do 40 godina za čišćenje elektrane. 

Pročitajte više