FOTO Plenković je s Vican otvorio studentski dom zbog kojeg je ona uhićena

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković je u listopadu prošle godine prisustvovao otvorenju Studentskog doma i restorana Sveučilišta u Zadru, a u njegovom društvu je tada bila i rektorica Dijana Vican, koja je danas uhićena. U tri novoizgrađena paviljona smještena su ukupno 284 studenta, a sagrađen je i studentski restoran s 500 sjedećih mjesta.

"Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske niti padu broja studentske populacije. Ponosimo se našim mladim snagama koje se ne povode za onima koji se nazivaju plivačima, a nosi ih struja, nego onima koji žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti", kazala je tada Vican. 

"Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visokoobrazovnoj svakodnevici. Studentski dom i studentski restoran su dar koji su naši studenti zavrijedili", dodala je. 

Plenković se hvalio ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu

Plenković se tom prilikom pohvalio kako su tijekom njegova dva premijerska mandata u različite objekte sveučilišne infrastrukture uložene 1.3 milijarde kuna. "Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje. Zbog toga kontinuirano povećavamo ulaganja u njih te će za njih iznos u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti bez presedana - milijardu eura", rekao je. 

"Molim naše mlade da shvate da što god studiraju pridonose poimanju identiteta hrvatskog naroda u vremenu globalizacije. Sveučilište u Zadru nizom svojih programa, odjela i studija i potpunom integriranošću predstavlja krasan primjer kako mladima pružiti dostupno i kvalitetno obrazovanje. Vjerujem da će ova ulaganja biti inspirativna i za naše studente i za profesore", nastavio je. 

Podsjetimo, N1 je ranije danas objavio kako je Vican uhićena jer se sumnja na to kako je tražila da Sveučilište ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na studentskom domu. Tijekom natječaja ta je garancija bila među dokumentacijom, no Uskok je utvrdio da Graditelj svratišta nije imao još neke tražene potvrde piše N1. 

Sve povezano s Josipom Rimac?

Navodno se, prema zasad dostupnim informacijama, radilo o potvrdama o nevođenju kaznenog postupka. Zbog toga je, sumnja Uskok, Graditelj svratišta odustao od radova te je Sveučilište odlučilo naplatiti bankovnu garanciju od oko 1.5 milijuna kuna.

Međutim, prema tvrdnjama Tužiteljstva, Josipa Rimac, bivša državna tajnica, na zahtjev direktora Graditelja svratišta Ante Stanišića tražila je od Vican da se bankovna garancija ipak ne naplati. Sumnja se također na to da je Rimac u zamjenu za to trgovanje utjecajem od Stanišića dobila mito. 

Navodno je riječ o mogućnosti da ne plaća režije u stanu u Zagrebu u kojemu je stanovala za vrijeme obnašanja funkcije državne tajnice u Ministarstvu uprave, a koji je bio u vlasništvu Graditelja svratišta, te je, sumnja se, dobila i jednu tendu.
 

Pročitajte više