FOTO Pogledajte bjegunca Mamića, čim su počele mise evo ga u prvom redu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

OVOGA su vikenda, kao i u Hrvatskoj, u Međugorju prvi put nakon više tjedana služene mise. 

Preciznije, misa s vjernicima u Međugorju je prvi put nakon pauze služena u nedjelju. 

Na fotografiji koju je objavila stranica Međugorje info vidi se kako je priliku da prisustvuje misi, i to iz prvog reda, odmah iskoristio bjegunac od hrvatskog pravosuđa i bivši čelni čovjek Dinama Zdravko Mamić. 

Pogledajte fotografiju. 

Tri optužnice protiv Mamića, BiH ga ne želi izručiti

Podsjetimo, protiv Mamića je krajem prošle godine podignuta i treća optužnica. U njoj tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji, i to dok je obnašao dužnosti člana Izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana Uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenom u jednoj banci u Austriji.

Terete ga da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

U svibnju 2019. godine Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića određen je i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Unatoč potvrđivanju ove optužnice, pravosudna tijela BiH zaključila su da nema pretpostavki za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Pročitajte više