FOTO Pogledajte fotografije Obrovca iz zraka

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Zrmanja je u Obrovcu dosegnula u ponedjeljak nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prethodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje "vrlo ozbiljno", rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

“Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja”, rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Mještanin Obrovca: Kažu nam da najgore tek slijedi

"Jučer nije bilo nikakve organizacije. Niti alata niti materijala nije bilo, sve je bilo stihijski. Uspjeli smo spasiti jedan određeni dio, ali što to znači? Obrovac je grad gdje mi svi životarimo od toga čim se bavimo, a da ovo sada prestane, da se voda odmah povuče, narednih mjesec dana nitko od nas neće u svoje radnje ući, a kad radiš svaki dan ovdje nije baš ekstra bajno. Narednih mjesec dana nitko neće ovdje raditi", rekao nam je mještanin koji ima trgovački obrt u Obrovcu.

"Po svim informacijama koju imamo od tih nadležnih službi najgore tek slijedi jer bi se mogla sliti voda iz Gračaca. Jesu li oni u pravu? Mi se svi nadamo da nisu, a što će biti vidjet ćemo", kaže nam.

Dodaje da je danas stanje u organizaciji pomoći i spašavanja nešto bolje, ali ipak kaže: "To je sve zakašnjela reakcija".

Direktorica iz Hrvatskih voda: Nitko ovako nešto nije mogao očekivati

Uslijed poplave u Obrovcu, voda je ušla u prizemlje srednje škole, dok se do osnovne ne može prići. Zbog novonastalih okolnosti nastava se ne održava u osnovnoj i srednjoj školi. I dalje nema struje na lijevoj strani obale Zrmanje, u užem centru grada, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite na Twitteru.

Irina Putica, direktorica Hrvatskih voda za slivove južnog Jadrana nalazi se u Obrovcu. Za Index je rekla da je vodostaj Zrmanje jutros od 5 sati stabilan, na 301 centimetar, ali je enormno velik u odnosu na obrambeni nasip koji je izgrađen.

"To je prvi put da je vodostaj ovoliki. Voda se jučer od podne do navečer u 19.15 podigla za 146 centimetara, a najveći dotok se dogodio od 18.30 do 19.15, tada se sve ovo dogodilo. Dosad je ugrađeno 6000 vreća s pijeskom, imamo 200 vreća u pripremi i 3000 smo naručili. Nitko ovako nešto nije mogao očekivati. Najavljeno je još padalina, pratit ćemo sve i poduzeti sve moguće potrebne radnje da zaštitimo stanovništvo", rekla je Putica Indexovoj reporterki koja se nalazi u Obrovcu.

 

Pročitajte više