FOTO Pogledajte transparent koji je dočekao klečavce u Splitu

Foto: Facebook

JUTROS je na Peristilu lokalna grupa Možemo! Split istaknula transparent s natpisom "NEMA NATRAG - RAVNOPRAVNOST SEKULARNOST NENASILJE" kao znak protivljenja "vrijednostima" za koje se zalažu klečavci na hrvatskim trgovima, a to su, između ostalog, prestanak pobačaja, prestanak spolnih odnosa prije braka, čednost u odijevanju itd. 

"Smatramo da je tendencija ovakvih pokreta koji se zauzimaju za dominaciju jednog spola nad drugim jednako neprihvatljiva koliko bi bilo i zauzimanje za dominaciju jedne rase ili nacije i direktno korelira s porastom rodno uvjetovanog nasilja. 

Ovim istupom želimo upozoriti na opasnost ovakvih političkih pokreta koji se skrivaju pod krinkom vjere, te na činjenicu da dovode do sasvim opipljivih, za žene i društvo u cjelini poražavajućih rezultata: u Poljskoj je upravo ovaj pokret doveo do današnjeg rigidnog i ultrakonzervativnog Zakona o pobačaju zbog kojeg Poljakinje moraju u drugim državama ili u ilegali tražiti zdravstvenu skrb, i nema nikakve sumnje da se radi o postepenoj normalizaciji fundamentalističkih i ultrakonzervativnih tendencija koje idu u smjeru zatiranja osnovnih sloboda, ravnopravnosti spolova i povećanja predrasuda.

Nema natrag - ravnopravnost, sekularnost i nenasilje su nulta točka demokracije", poručuju iz splitskog Možemo, prenosi Dalmacija Danas.

Inicijativa Gerila Split postavila je na Peristilu transparent "Moli se u Crkvi", piše Dalmatinski portal.

Pročitajte više