FOTO Prigožin na summitu Rusije i Afrike, rukuje se s afričkim dužnosnikom

Foto: Twitter

VOĐA privatne oružane ruske skupine Wagnera, Jevgenij Prigožin, fotografiran je u Sankt Peterburgu tijekom ovotjednog summita Rusije i Afrike, objavio je BBC. Prigožin je viđen kako se rukuje s veleposlanikom Freddyjem Mapoukom, visokim dužnosnikom u Srednjoafričkoj Republici.

Fotografiju na Facebooku objavio je Dmitri Siti, koji navodno upravlja Wagnerovim operacijama u toj zemlji. To je prvo potvrđeno pojavljivanje Prigožina u Rusiji od Wagnerove neuspjele oružane pobune u lipnju.

Sastanak Prigožina i Mapouke održan je u hotelu Trezzini Palace u Sankt Peterburgu, potvrdio je BBC Verify.

BBC Verify koristio je softver za prepoznavanje lica kako bi usporedio poznate fotografije dužnosnika Srednjoafričke Republike s fotografijom na kojoj se nalazi Prigožin i podudarnost je bila 99 posto, što ukazuje na to da dvije fotografije prikazuju istog muškarca.

Detalji interijera koji se vide u pozadini fotografije podudarni su s hotelom Trezzini Palace koji je, prema ruskim medijima, u vlasništvu Prigožina.

Prošli tjedan se pojavio u medijima prvi put nakon pobune

Ovaj sastanak uslijedio je nakon pojavljivanja Prigožina u Bjelorusiji prošlog tjedna. Na videosnimkama objavljenim na kanalu Telegrama koji je povezan s plaćeničkom skupinom Wagner, Prigožin pozdravlja borce i kritizira nedavna događanja na bojišnici u Ukrajini kao "sramotu".

Prigožin je dao naslutiti da bi se Wagner kasnije mogao vratiti u rat. 

Wagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio dogovora kojim je okončan pokušaj pobune te skupine u lipnju nakon preuzimanja kontrole nad ruskim vojnim stožerom, marširanja na Moskvu i prijetnje uvlačenjem Rusije u građanski rat, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, domaćin dvodnevnog summita šefova afričkih država koji danas završava.

Pročitajte više