FOTO Rover na Marsu snimio dva neobična oblaka

Foto: NASA

NASA-in rover Curiosity snimio je prvu jasnu fotografiju sunčevih zraka na Marsu, a cijeli prizor nalikuje sablasno bijelom zalasku Sunca na Zemlji (slika dolje). Rover je snimio ovu eteričnu fotografiju 2. veljače, dok je Sunce zalazilo iza skupine sumračnih oblaka, osvjetljavajući ih prigušenim nijansama zelene i ružičaste. 

S obzirom na to da se ova naoblaka nalazila na neobično visokoj nadmorskoj visini, znanstvenici pretpostavljaju da se oblaci sastoje od leda ugljikovog dioksida; poznatog i kao suhi led. Većina oblaka na Marsu nalazi se na visini do 60 kilometara, a sastoje se od vodenog leda, piše Business Insider

Oblak u duginim bojama u obliku pera 

Curiosity je također snimio iridescentni oblak u obliku pera (slika dolje). Ovi oblaci, koje vidimo i na Zemlji, zbog svoje raznobojnosti podsjećaju na dugu. Nazivaju se iridescentni ili oblaci u duginim bojama, a sam fenomen zove se iridiscencija ili irizacija.

 

Za razliku od duge, koja je rezultat refrakcije (sunčeva svjetlost se savija i prelama dok prolazi kroz velike kapljice vode), iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije. Difrakcija se događa kada snop svjetlosti naiđe na prepreku slične veličine toj valnoj duljini svjetlosti i zatim se prelama te savija oko prepreke, objašnjava Crometeo.

Oblaci – rijetka pojava na Marsu 

"Kada gledamo prijelaze boja, zapravo promatramo promjenu veličine čestica u oblaku. To nam govori o načinu na koji se oblak razvija i kako njegove čestice tijekom vremena mijenjaju veličinu", rekao je atmosferski znanstvenik Mark Lemmon s instituta Space Science Institute u Coloradu. 

Oblaci na Marsu su rijetka pojava jer u atmosferi planeta nema puno vode. Kada se oblaci pojave, to se uglavnom zbiva oko Marsovog ekvatora tijekom najhladnijeg dijela godine. 

Pročitajte više