FOTO Radnici 3. maja postavili vješala kod brodogradilišta

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

ŠTRAJK u riječkom brodogradilištu 3. maj nastavljen je i danas, radnici su ponovno došli na svoja radna mjesta, ali ne rade, ustrajni su u zahtjevu da im se isplati srpanjska plaća, a iz Štrajkaškog odbora doznaje se kako su razočarani rezultatima jučerašnjih sastanaka u vladi s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i potencijalnim strateškim partnerom Uljanika Dankom Končarom. Radnici su očajni, za ponedjeljak najavljuju dolazak u Zagreb.

>> VIDEO Radnici Uljanika zalili župana pivom, gađali ga kikirikijem i vrijeđali

"Ovo je borba hrvatskog radnika, ovo prerasta granice 3. maja, prerasta granice županije. Nemojte da vas zavaravaju, nismo ispalili zadnji metak iz naše puške, nije ni Zagreb zadnji... Nitko nas neće pokopati", kaže član Štrajkaškog odbora.

Maksimilian Percan, direktor 3. maja, obratio se radnicima. Kazao je da su članovi Uprave u Zagrebu i da se čekaju vijesti o dogovoru. Zahvalio je radnicima na strpljenju, no izviždan je.

"Ponos mi je biti vaš direktor", rekao je i zaradio novi val negodovanja.

Kako javlja N1, radnici su pred zgradom postavili vješala s užetom, a istaknuli su i transparent "Uprava, vrati 500 milijuna, da barem 3. maj preživi".

Štrajk i u Uljaniku

Štrajk u 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je u srijedu, a Štrajkaški odbor je najavio da će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. Traže i da se omogući nabava materijala kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Iz Štrajkaškog odbora ističu da su radnici uznemireni, da sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama. 

Najavili su da će do početka idućeg tjedna štrajkati na svojim radnim mjestima, a nakon toga će odlučiti o daljnjim akcijama.

Iz Štrajkaškog odbora 3. maja jučer su naveli da su razočarani rezultatima sastanka o rješavanju problema u Uljanik grupi, na kojemu su u Banskim dvorima u Zagrebu sudjelovali predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i vlasnik Kermasa Danko Končar.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak po završetku sastanaka da Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

Pročitajte više