FOTO Rover na Marsu pronašao stijene s tragovima valova iz drevnog jezera

Foto: NASA

NASA-IN rover Curiosity pronašao je na Marsu stijene koje su namreškane, odnosno izrezbarene valovima; što upućuje na to da se ovdje nekada nalazilo drevno jezero. Rover je nedavno poslao zapanjujuće fotografije uzoraka na površini stijena koje su izdubili valovi plitkog jezera od prije nekoliko milijardi godina. 

"Ovo je najbolji dokaz vode i valova koji smo vidjeli tijekom cijele misije", rekao je jučer Ashwin Vasavada iz NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory, a prenosi AFP. Curiosity je već ranije pronašao ostatke slanih minerala koji ukazuju na to da su dijelove ovog planeta u prošlosti prekrivala jezera. No, znanstvenici su svejedno bili iznenađeni pronalaskom tako jasnih dokaza o nekadašnjem postojanju vode u krateru Gale.

"Nikada nismo ovako jasno vidjeli tragove valova"

"Tijekom misije smo se penjali po mnogim jezerskim naslagama, ali nikada nismo ovako jasno vidjeli tragove valova. Posebno je zanimljivo to da se radi o području koje je vjerojatno formirano u vrijeme kada je Mars postajao sve suši", kazao je Vasavada.

Curiosity istražuje podnožje pet kilometara visoke planine poznate kao Mount Sharp. Tamo je također uočio ostatke u dolini koju su isprala vlažna klizišta s planine. "Ostaci klizišta su vjerojatno najnoviji dokaz vode koji ćemo ikada vidjeti", smatra Vasavada.

NASA piše da Mount Sharp prikazuje neku vrstu "vremenske crte", gdje su najstariji slojevi na dnu, a najmlađi na vrhu. To omogućuje znanstvenicima da prouče kako je Mars evoluirao od planeta koji je u svojoj davnoj prošlosti bio sličniji Zemlji, s toplijom klimom i obiljem vode, do ledene pustinje kakva je danas".

Pročitajte više