FOTO Snijeg je zatrpao Hrvatsku i paralizirao promet. Što nas čeka idućih dana?

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL, Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL, Dubravka Petric/PIXSELL, Nikola Cutuk/PIXSELL, Igor Soban/PIXSELL, Čitatelji Indexa

SNIJEG koji je prvi put u ovoj godini ozbiljnije padao, sa sobom je, uz idilični ugođaj za najmlađe, donio i pregršt problema onima koji su danas krenuli na put.

>>Prognostičari konačno pogodili prognozu :), snijeg je u gotovo cijeloj zemlji, i dalje pada

>>OPREZ Autoceste u Lici, Gorskom Kotaru i Slavoniji zatrpane snijegom, zastoji i zbog više nesreća

Zbog snijega, koji je počeo padati još u petak, tako se tijekom subote u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prometovalo otežano, a došlo je i do nekoliko prometnih nesreća.

Uvjeti na cestama

Zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj cijelu se subotu, kako je rečeno, prometuje otežano, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto, javljaju iz HAK-a.

Podsjećaju da su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na autocestama:

-A1 između čvorova Bosiljevo i Maslenica,
-A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo,
-na državnoj cesti DC1 Pavučnjak - Karlovac - Udbina - Knin,
-staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3),
-na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Lici i Gorskom kotaru,

-te na pojedinim cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zatvorene prometnice

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog snijega ili stabala na kolniku):

-državna cesta DC32 državna DC218 Dobroselo - Mazin - Bruvno;
-županijske ŽC5032 Crni Lug - Gornje Jelenje (obilazak je DC32 Delnice - Crni Lug), ŽC5062 Lič - Lukovo;
-lokalna cesta Mlinari - Vrbovsko (LC58033),
-ŽC 5162 Smiljan - Rosulje - Novoselo (zbog vode na kolniku)
-LC58031 Zalesina - Stari Laz (obilazak Kupjak - Ravna Gora - Stari Laz(ŽC5034/1/ i ŽC5069).

Iz HAK-a javljaju i kako je zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) na snazi zabrana prometa za pojedine skupine vozila:

-između Karlobaga i Svete Marije Magdalene smiju prometovati samo osobna vozila,
-između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila),
-između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).
Na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).


Vozače iz HAK-a upozoravaju  da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće, neka odgode putovanje.

Visine snijega

Prema podacima dostupnim na DHMZ-u, najviše snijega tijekom subote palo je na Zavižanu, čak 149 centimetara. Potom slijedi Par sa 69 centimetara snijega te Ogulin s 56 centimetara.



Što donosi nedjelja?

Kako javlja DHMZ, vrijeme će se tijekom nedjelje smiriti. Snijeg je moguć u prijepodnevnim satima, i to u gorskim područjima.

Na istoku zemlje očekuje se sunčano i djelomice sunčano vrijeme, dok će u jutarnjim satima biti dosta magle.

Slično vrijeme očekuje i središnju Hrvatsku, s maglom u prijepodnevnim te umjerenom naoblakom u popodnevnim satima. Jutarnje temperature na istoku zemlje kretat će se od -4 do -2 °C,  dok će se u središnjoj Hrvatskoj kretati od -6 do -4 °C. U popodnevnim satima temperature će se kretati od 4 do 5 °C.

U Istri se sutra očekuje sunčano vrijeme s malom naoblakom, dok je slaba kiša mjestimice moguća s noći u subotu na nedjelju. Temperature će se kretati od 1 do 2 °C u prijepodnevnim satima, odnosno od 6 do 8 °C u popodnevnim satima.


Snijeg u gorskoj Hrvatskoj


U gorskoj Hrvatskoj u prijepodnevnim satima nedjelje se očekuje slab snijeg koji će prestati padati do poslijepodnevnih sati, jutarnje temperature će se kretati od -9 do -5 °C, dok se u popodnevnim satima očekuju temperature od 3 do 4 °C.

U Dalmaciji je prijepodne moguća slaba kiša. Očekuje se i slaba do umjerena bura, dok će se temperature u jutarnjim satima kretati od 5 do 7 °C, a danju oko 10 °C.

Na jugu Hrvatske očekuje se promjenjivo oblačno vrijeme s povremenom kišom. Temperature će se kretati od 3 do 4 °C u jutarnjim satima te od 9 do 10 °C u popodnevnim satima.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, na Jadranu većinom umjerena bura, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak.



Od srijede opet moguć snijeg

Očekuje se i kako će u ponedjeljak i utorak na kopnu prevladavati djelomice sunčano vrijeme, uz moguću maglu u jutarnjim satima. Od sredine tjedna očekuje se promjenjivije vrijeme, pa je tako moguć i povremen snijeg.

Na Jadranu se pak početkom tjedna očekuje djelomice ili pretežno sunčano i suho. U utorak potkraj dana mjestimice kiša, koja u srijedu može biti i izraženija. Nakon slabe do umjerene bure i sjeverozapadnjaka, zapuhat će jugozapadnjak i jugo, koje će jačati, a sredinom tjedna na sjevernom dijelu ponovno okretati na buru, javlja DHMZ.


 

Pročitajte više