FOTO Snijeg u Grčkoj: Zatvoreni parlament i škole, neka mjesta nemaju struje

Foto: EPA

SNIJEG je zabijelio velik dio Grčke u ponedjeljak, zatvorio škole i centre za cijepljenje te parlament, bez struje su ostala neka planinska sela, a pahulje su padale sve do otoka Krete na jugu. Temperature su pale na -14 Celzijevih stupnjeva noću na ponedjeljak, kada je fronta nazvana Elpis (grčka riječ za nadu) donijela prvi snijeg u Atenu.

Parlament je ostao zatvoren, kao i škole diljem šireg područja Atene, gdje je bio poremećen i prijevoz podzemnom željeznicom do zračne luke, no zračni i pomorski promet odvijali su se neometano. "Za našu zemlju to su ekstremni uvjeti", rekao je Christos Zerefos, profesor fizike, za TV ERT.

"Sada sve snage ulažemo da održimo nacionalnu cestovnu mrežu i glavne arterije u prometu", rekao je vladin glasnogovornik Giannis Economou te dodao da će "vremenski uvjeti ostati teški" i u utorak.   

Hladni val s temperaturama ispod ništice i ledenim vjetrovima pogodio je Atenu i u veljači 2021., zbog čega su četiri osobe poginule na otocima Eviji i Kreti, a deseci tisuća kućanstava bili su danima bez struje.

Snijeg i na otocima

Kostas Lagouvardos iz Nacionalnog opservatorija u Ateni rekao je da glavni grad Grčke nije vidio ovakvu zimu od 1968. U Ateni je novopečeni bračni par iz Floride proslavio vjenčanje zajedničkom fotografijom ispod Akropole prekrivene snijegom.

Snijeg je pao i na nekoliko otoka u Egejskom moru, što je posve neuobičajeno, a bez struje su ostala sela na Androsu, Naksosu i Tinosu. Zabijelile su se plaže u Mikonosu, poznatom turističkom odredištu.

Obilan snijeg pao je i na otoku Evia, koji su ljetos poharali šumski požari, a sad su zbog snijega neka sela ostala bez struje. Očekuje se da će snijeg nastaviti padati i u utorak s temperaturama ispod ništice, kazala je civilna zaštita.

Pročitajte više

 

Pročitajte više