FOTO Snimljene do sada najbolje fotografije asteroida u obliku pseće kosti

Foto: ESO

ASTRONOMI su pomoću ESO-ovog Vrlo velikog teleskopa snimili do sada najoštrije i najdetaljnije fotografije asteroida Kleopatre.

Promatranja su im omogućila da konstruiraju precizan 3D oblik i odrede masu ovog osebujnog asteroida, koji nalikuje psećoj kosti. Njihovo istraživanje nudi neke odgovore o tome kako je nastalo ovo nebesko tijelo.

"Kleopatra je zaista jedinstveno tijelo u našem Sunčevom sustavu", rekao je astronom Franck Marchis s instituta SETI u SAD-u i Laboratoire d'Astrophysique de Marseille u Francuskoj.

Kleopatra orbitira oko Sunca u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Astronomi su je prozvali "pseća kost" nakon što su prva opažanja od prije otprilike 20 godina otkrila da ima dva zadebljanja koja povezuje tanji dio. Marchis i njegovi kolege otkrili su 2008. da oko Kleopatre kruže dva mjeseca, nazvana Alexhelios i Cleoselene, prema djeci poznate egipatske kraljice (Aleksandar Helios i Kleopatra Selena).

Detaljan model

Kako bi saznali više o Kleopatri, Marchis i njegov tim upotrijebili su fotografije asteroida snimljene u različitim periodima između 2017. i 2019. godine. Kako se asteroid okretao, mogli su ga vidjeti iz različitih kutova i kreirati najtočnije 3D modele njegovog oblika do sada. Otkrili su da je jedno zadebljanje veće od drugog i da je sam asteroid dugačak otprilike oko 270 kilometara, piše ESO.

Kombinirajući novije procjene volumena i mase, astronomi su uspjeli izračunati novu vrijednost gustoće asteroida, za koju se pokazalo da je niža nego što se ranije mislilo. Niska gustoća Kleopatre, za koju se vjeruje da ima metalni sastav, sugerira da ima poroznu strukturu i da se vjerojatno formirala pri ponovnoj akumulaciji materijala nakon ogromnog udara.

Pročitajte više